Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nem profik ölték meg Nyemcovot

2015.03.02. 12:53 Módosítva: 2015.03.02. 14:06

A Borisz Nyemcov gyilkosai után nyomozó szakértők véleménye megoszlik a gyilkosság indítékairól, abban azonban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők voltak a tettesek, írta a Kommerszant. Az orosz napilap forrásai szerint a „profizmus hiányára" utal, hogy az elkövetők közel sem megbízható, több mint 20 éves fegyvert és lőszereket használtak, valamint életben hagyták a tanút.

A gyilkos valószínűleg Makarov-típusú pisztolyt vagy Izs-típusú átalakított gázpisztolyt használt, amelyet azonban nem dobott el, írja összefoglalójában az MTI. A helyszínen talált 9 milliméteres kaliberű lőszerhüvelyek vizsgálata szerint 4 lövedék 1986-os gyártmány, azok egy cseljabinszki gyárban készültek, további két lövedék 1992-es gyártású a tulai lőszergyárból. Mindez azt bizonyítja, hogy a gyilkosság előkészítői úgy kaparták össze a lőszereket. A Kommerszantnak a rendfenntartóknál lévő forrásai azt sem zárták ki, hogy a végrehajtók azt sem tudták, kit kellett megölniük. 

A múlt pénteken 23 óra 35 perckor többen is bejelentették a rendőrségi 02-es hívószámon, hogy lövések sebesítettek meg valakit a Bolsoj Moszkvoreckij hídon. A gyilkosság 23 óra 31 perckor történt egy videofelvétel szerint. Az első rendőrautó tíz perc múlva ért a helyszínre. A rendőrök Nyemcovot már holtan találták.

Nyemcov és Anna Durickaja ukrán fotómodell alig indult el a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, amikor egy férfi hátba lőtte a politikust. 

A gyilkos valószínűleg lesben állt. Feltehetően társai jelzésére indulhatott el a híd aljától, és annak az oldalában lévő lépcsőn jutott a pár közelébe. A hat lövésből négy találta el Nyemcovot, egyik a szívén, az okozta a halálát.

A gyilkosságról egy köztéri kamera nagyon távolról felvételt készített.  A homályos felvételt nem a hatóságok által kihelyezett utcai térfigyelő kamera, hanem a TV Centr orosz televízió kamerája készítette, amelyet azért helyeztek el a Bolsoj Moszkvoreckij hídra és a Kremlre irányítva, hogy híradóikban háttérként használják a mozgóképeket.  A térfigyelő kamerák egy része nem működött javítás miatt, a többiek felvételei pedig homályosak voltak.

A felvételen a gyilkosság nem látszik, mert éppen elhalad egy hókotró, ami eltakarja Nyemcovot. A lövések után a gyilkos beszáll egy érkező autóba, ami elhajt a helyszínről. A hídon több gyalogos és autós is elment a feltételezhetően már halott Nyemcov mellett, csak néhányan álltak meg.

A legfőbb tanú Anna Durickaja ukrán fotómodell, aki Borisz Nyemcov társaságában volt.  Durickaja a sokkhatás alatt nem tudta megnevezni még a márkáját sem annak az autónak, amellyel a gyilkos elmenekült.  Néhány járókelőt is kikérdeztek, de az általuk elmondottak nem sokat tettek hozzá a nyomozás addigi eredményeihez.

A Kommerszant szerint a rendőrség ugyan azonnal lezárta a város határait, nagyon sok autót ellenőriztek, s bár forró nyomon nem találtak az elkövetőkre, a kutatást folytatják. 

Az orosz hatóságok több lehetséges indokot is vizsgálnak, így a Borisz Nyemcov helyhatósági képviselői, illetve üzleti tevékenységével összefüggő okokat is kutatják a gyilkosság hátterét vizsgálva.  

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport