Ágnes
2 °C
11 °C

Vádalkut kötött a szexbotrányba keveredett CIA-főnök

2015.03.03. 21:43

Vádalkut kötött David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy titkos iratokba engedett bepillantást volt szeretőjének és életrajzírójának, Paula Broadwell tartalékos tisztnek. A volt kémfőnök elismerte, hogy szabályt sértett, a vádalkuról szóló megállapodást kedden terjesztették be egy szövetségi bíróságon az Észak-Karolina állambeli Charlotte-ban.

Ha most nem állapodik meg az ügyészséggel, a volt igazgatót egy évre börtönbe is zárhatták volna, emellett 100 ezer dollárig pénzbüntetést kaphatott volna. Az ügyészek beleegyeztek, hogy Petraeusnak ne kelljen börtönbe vonulnia, és hogy csak 40 ezer dollár büntetést szabjanak ki rá. A vádalku mentesíti a volt CIA-főnököt a büntetőper alól is, ahol kiteregették volna viszonyának kínos részleteit is.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, az amerikai igazságügyi minisztérium azután indított vizsgálatot  David Petraeus    ellen, hogy kiderült: házasságtörő viszonyt folytatott életrajzírójával, a hadsereg tartalékos állományához tartozó Paula Broadwellel. A volt tábornok 2012. november 10-én, a kapcsolat nyilvános lelepleződése és az elnökválasztás után azonnal távozott a CIA éléről.

Petraeus a bírósági iratok szerint afganisztáni titkos aktákat bocsátott Broadwell rendelkezésére a készülő könyvéhez. Petraeus, aki az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai és szövetséges csapatok parancsnoka is volt, letagadta, hogy lakásán hozzáférést biztosított volna szeretőjének a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "fekete könyveihez". Petraeus jelenleg vezető posztot tölt be a Kohlberg Kravis Roberts (KKR) magánbefektetési társaságnál és a KKR Globális Intézetének elnöke.