32 halott a donyecki bányabalesetben

2015.03.05. 10:01

Harminckettőre nőtt a halottak száma a Donyeckben lévő Zaszjagyko bányabalesetben. A szerdai metángázrobbanás idején 230 ember tartózkodott a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területen fekvő bányában. Az élve felhozottak közül 16 ember kórházba került, főként égési sérülésekkel. Néhányuk testfelületének 90 százaléka megégett.

Egy ember holttestét még keresik a mentőalakulatok – adta hírül a Lifenews.ru. A robbanás 1230 méter mélyen történt.

Az ukrán katasztrófavédelem embereit az oroszbarát „Donyecki Népköztársaság” nem engedte be a területre – írta az Unian.ua.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökre országos gyásznapot rendelt el a baleset miatt.

Az ötvenes évek szovjet szénipari miniszteréről elnevezett bánya Ukrajna legnagyobb szénbányája, amelyben több súlyos baleset is történt. 1999-ben 50, két évvel később 55 bányász vesztette itt életét, 2002-ben húszan haltak meg egy balesetben.

2006-ban egy új vájat kialakítása után, a széntermelés megkezdése előtt 13 bányász gázmérgezésben halt meg. A robbanást akkor a biztonsági műszerek megakadályozták. 2007. november 18-án itt került sor Ukrajna történetének legsúlyosabb bányabalesetére: 101 ember halt meg. Két héttel később újabb robbanás volt, amelyben az előző robbanás utáni romok helyreállításán dolgozók közül öten meghaltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport