László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszonegy lincselőt tartóztattak le Indiában

2015.03.09. 11:06

Azonosítottak az indiai hatóságok huszonegy embert abból a többezres tömegből, amely csütörtökön megrohamozott egy börtönt Dimapurban, az északkelet-indiai Nágaföld állam fővárosában – írja a BBC. A rendőrség egyelőre nem tudja biztosan, hogy az általuk lázadásnak minősített gyűlés eredeti célja is az volt-e, hogy kihozzák és megöljék azt a két hete letartóztatott férfit, akit azzal vádolnak, hogy háromszor megerőszakolt egy tizenkilenc éves helyi nőt.  A szomszédos Asszám államból származó muszlim férfit a tömegre tüzet nyitó rendőrség sem tudta megvédeni a feldühödött tömegtől, amely agyonverte, majd felakasztotta. Egyes források szerint a megerőszakolt nő a meggyilkolt férfi felesége volt.

A megölt férfi testvére etnikai konfliktusnak tartja az esetet. Nágaföldön amúgy is jelentős a feszültség az őslakosok és a szomszédos Asszámból, illetve Bangladesből érkező betelepülők között.

A lincselés pont annak az egész országot lázba hozó vitának a kellős közepén történt, amely arról szól, hogy a kormányzat betiltotta az India's Daughter (India lánya) című dokumentumfilmet. A film egy néhány évvel ezelőtti, nagy vihart kavaró esetet dolgoz fel: 2012-ben többen megerőszakoltak egy egyetemista lányt Újdelhiben, miután lerángatták egy buszról. A fiatal nő belehalt a sérüléseibe.

Az indulatok elszabadulását jelzi az is, hogy Indiában egyébként nem jellemző az önbíráskodás ennyire szélsőséges megnyilvánulása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!