Gyöngyi
4 °C
13 °C

Párizsi vérengzés: újabb letartóztatások

2015.03.09. 15:11
Őrizetbe vett hétfőn négy embert a francia rendőrség a januári eleji, 17 áldozattal járó párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Az egyikük egy csendőrnő.

A gyanú szerint mind a négyen Amédy Coulibalyval álltak kapcsolatban, azzal az iszlamistával, aki a francia főváros Montrouge nevű elővárosában január 8-án megölt egy rendőrnőt, majd másnap túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, akik közül négyet megölt, írja az MTI.. 

Az Europe1 kereskedelmi rádió úgy tudja, hogy az egyik őrizetbe vett személy egy csendőrnő. A nő élettársát is meggyanúsították, aki egy korábban elkövetett köztörvényes bűncselekmény miatt már előzetes letartóztatásban van. A férfi Coulibaly ismeretségi köréhez tartozott.  

Az iszlám hitre áttért csendőrnőt februárban felfüggesztették, mert azzal gyanúsítják, hogy segítette férjét abban a köztörvényes bűncselekményben, amellyel megvádolták. 

Mobiltelefonok hívási listái alapján a rendőrség megállapította, hogy a férfi a merényletek előtt Coulibaly közvetlen közelében tartózkodott. 

A párizsi terrortámadások ügyében folyó nyomozás keretében január végén már négy másik ember ellen is eljárás indult. Őket azzal vádolják, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a túszejtőnek, de nem feltétlenül tudtak a pontos szándékairól. Mind a négyen, Tonino Gonthier, Willy Prévost, Christophe Raumel és Michael Alwatik előzetes letartóztatásban vannak, amiért fegyvereket és gépkocsikat vásároltak az elkövetőnek, illetve közvetítettek azok beszerzésében. 

Más, Szíriába távozott embereket is gyanúsít a rendőrség azzal, hogy segítették az elkövetőket a támadások előkészítésében, köztük Amédy Coulibaly élettársát. A nő, Hayat Boumeddiene néhány nappal a terrorcselekmények előtt testvéreivel együtt utazott Madridból Törökországon át Szíriába.

A Kouachi testvéreknek, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett támadás két szélsőséges elkövetőjének ismerőseit, Fritz-Joly Joachint és Cheikhou Diakhabit Bulgáriában, illetve Törökországban vették őrizetbe, amikor szintén Szíriába próbáltak meg eljutni. Őket azóta a bolgár és a török hatóságok kiadták Franciaországnak, ahol mindkét férfi ellen vádat emeltek. 

Az újság szerkesztőségénél elkövetett merényletben 12-en vesztették életüket. 

Amédy Coulibaly és a Kouachi testvérek is meghaltak a kommandósokkal folytatott tűzpárbajban.