Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Lemondott a holland igazságügy-miniszter egy drogkereskedővel kötött alku miatt

2015.03.10. 07:37

Lemondott Hollandiában az igazságügy-miniszter hétfő este egy nagy botrányt kiváltó ügy miatt: bebizonyosodott ugyanis, hogy az ügyészség csaknem másfél évtizeddel ezelőtt több millió holland forint (gulden) értékű üzletet kötött egy ismert kábítószer-kereskedővel, írja az MTI.

"Hosszú idő óta bizonytalanság övezte az ügyet" – mondta hágai sajtóértekezletén Ivo Opstelten miniszter. "Magamra vállalom a teljes felelősséget, és benyújtom a lemondásomat a királynak."

Ivo Opstelten és államtitkára, Fred Teeven néhány órával azután jelentette be a lemondását, hogy a minisztérium közölte: bizonyítékot találtak arra, hogy 4,7 millió guldent - 2,13 millió eurót (közel 650 millió forintot) - fizettek ki Cees H. drogkereskedőnek.

Az alkut az akkor ügyészként dolgozó Fred Teeven kötötte meg 2000-ben. Holland médiaértesülések szerint az alku értelmében a nyomozás során lefoglalt tetemes összegeket luxemburgi számlákra utalták, ahonnan az említett részesedés feltehetően a bűnöző számlájára jutott tovább az adóhatóság kikerülésével. A média szerint de facto pénzmosás történt.

A NOS holland közszolgálati televízióban az esetről tavaly sugárzott riport után Ivo Opstelten parlamenti képviselők kérdésére azt válaszolta, hogy semmilyen bizonyíték sincs az alkura.

Újabb riportok bemutatása után azonban újabb vizsgálatot indítottak.

"A nyomozás során nem sikerült ugyan banki bizonylatokat vagy más dokumentumokat találni, de egyértelmű közvetett bizonyíték van arra, hogy a 4,7 millió guldent átutalták Cees H.-nak" – mondta a miniszter, és hozzátette: "Meg kell tehát állapítanom, hogy az információ igenis rendelkezésre állt, és korábban is nyilvánosságra lehetett volna hozni".

A lemondással Mark Rutte miniszterelnök kormányának sikerült egy kényelmetlen vitát elkerülnie, amelyet keddre terveztek, egy héttel a választások előtt.  • Vennék
  • Hírek