Gizella
9 °C
15 °C

Elfogták a fergusoni rendőrökre rálövő férfit

2015.03.16. 06:32 Módosítva: 2015.03.16. 06:39

Elfogták azt a férfit, aki a múlt héten rálőtt két rendőrre a Missouri állambeli Fergusonban. A húszéves afroamerikai férfit orgazdaságért ítélték el, és feltételesen volt szabadlábon. Jeffrey Williams elismerte, hogy ő tüzelt, de azt állította, hogy nem a rendőrökre célzott, írja az MTI.

Csütörtökre virradóra is zavargások voltak a fergusoni rendőrőrsnél. Williams egy autóból lőtt. A 40-es kaliberű pisztolyt megtalálták St. Louis környékén lévő otthonában. A Williams által meglőtt két rendőrt már kiengedték a kórházból. Az egyiket az arcán, a másikat a vállán érte találat. A gyanúsítottra 300 ezer dolláros óvadékot szabtak ki.

Fergusonban Darren Wilson rendőr tavaly augusztusban lelőtte a 18 éves, fegyvertelen afroamerikai Michel Brownt. A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és el akarta venni a fegyverét. A fiatalember halála után országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások kezdődtek.

Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki. Március elején az igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Wilson ellen. A tárca egy ugyanekkor nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál.

A vizsgálat szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikaiakat. A minisztérium több mint kéttucatnyi javaslatot fogalmazott meg arra, miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját. Eric Holder miniszter kijelentette, hogy a tárca számon fogja kérni az ajánlások végrehajtását.

Williams lövései csütörtök hajnalban dördültek el, mialatt a rendőrségi épület előtt demonstrációt tartottak amiatt, hogy bejelentették: március 19-i hatállyal lemondott a városi rendőrfőnök, Thomas Jackson, és egyévi fizetésével megegyező végkielégítést kap. Jackson rendőrfőnököt megelőzően John Shaw, a városi közigazgatás vezetője és Ronald Brockmeyer fergusoni bíró is bejelentette távozását, a missouri legfelsőbb bíróság pedig Roy Richter fellebbviteli bírót átirányította a város peres ügyeinek intézésére. A múlt héten két fergusoni rendőrnek rasszista e-mailek miatt mondtak fel, Darren Wilson pedig már korábban kilépett a testület kötelékéből. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport