16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Az ISIS megmutatta, hogyan robbant fel egy kolostort

2015.03.20. 13:00

Pár napja mi is megmutattuk, hogyan rombol le egy keresztény templomot az ISIS, csütörtökön pedig egy negyedik században épített kolostor egy részét robbantották föl Moszul déli részén. A terrorszervezet miután megsemmisítette a közel-keleti kultúra legszebb, és legősibb emlékeit, nekiesett a keresztény értékeknek is.

Múlt héten érkeztek hírek Moszulból, hogy a terroristák leromboltak egy templomot. A képek szerint a templomot mégsem rombolták le teljesen, csak a vallási szimbólumokat, és a szobrokat pusztították el, most azonban nem végeztek félmunkát, az 1600 éves kolostor egy részét teljesen felrobbantották. A Mar Behnam kolostor, amit még az egyik asszír uralkodó építtetett, az ISIS tavaly már teljesen elfoglalta, és kiüldözte belőle a szerzeteseket. A Mar Behnam híres volt egyedülálló díszítéséről, és az ősi feliratokról.  Az ISIS maga is közzé tette a felvételeit.

isis1

Február végén egy olyan felvételt is közzétett az ISIS amelyen több ezer éves szobrokat törnek darabokra kalapáccsal. A felvételeken a babiloni és asszír kultúra közismert remekeit verték szét, bár utólag kiderült, hogy szobrok többsége csak másolat volt. Ennek ellenére voltak eredeti darabok is a megsemmisített értékek között. Például az a szárnyas bika, amelyik valószínűleg Ninive kapuját díszítette. Irak és környéke az emberi civilizáció egyik bölcsője, amelynek kulturális emlékei már az iraki háború alatt nagy számban sérültek meg, a maradékot pedig jelenleg verik szét.

isis2


  • Hírek
  • Hírek