Eszter, Eliza
EUR 381,21 Ft
USD 356,12 Ft
14 °C
24 °C

Észak-Korea: Van bevethető atomrakétánk

2015.03.20. 18:36

Észak-Korea londoni nagykövete szerint hazájának nukleáris töltetekkel felszerelhető, azonnal bevethető rakétái vannak – írja az MTI.

Hjun Hak-bong a brit Sky News hírtévének azt mondta, hogy az ország készen áll, és elég egy szikra a Koreai-félszigeten a nukleáris háború kirobbantásához.

Ezek nem üres szavak, komolyan gondoljuk, amit mondunk. [...] Már nem az Egyesült Államok monopóliuma a nukleáris csapásmérés.

– mondja az interjúban a nagykövet.

A Sky News műsorvezetője rákérdezett, hogy ez azt jelenti-e, hogy Észak-Korea most már képes nukleáris töltettel felszerelt rakéta indítására. Hjun Hak-bong azt felelte, hogy ennek semmi akadálya, bármikor nukleáris csapást mérhetnének. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Észak-Korea megtorlásként alkalmazna atomfegyvert, ha az Egyesült Államok részéről csapás érné, de

készen állnak a nukleáris és hagyományos háborúra is.

Arra a kérdésre, hogy az észak-koreai vezetés kész lenne-e elsőként támadni, Hjun Hak-bong kitérően azt mondta, hogy hazája békeszerető ország; bár nem akarnak háborút, nem is félnek tőle.

Állatnál is rosszabb emberi mocskok

A Sky News védelmi szaktudósítója, aki az interjút készítette, kommentárjában megjegyezte: azt eddig is sejteni lehetett, hogy Észak-Koreának vannak nukleáris töltetei, de egész más kérdés, hogy ezeket rakétákkal célba is tudja-e juttatni. A nagykövet állításaiból az következik, hogy Észak-Korea már erre is képes.

Amikor a Sky News riportere szembesítette a nagykövetet észak-koreai menekültek beszámolóival, amelyek brutális kínzásokról szólnak, a képviselet vezetője kitalált sztoriknak nevezte az erről szóló beszámolókat, majd állatnál is rosszabb emberi mocsoknak nevezte az Észak-Koreából külföldre menekülőket.

(Az ország atomprogramjáról és a nukleáris rakéták fejlesztési nehézségeiről itt írtunk bővebben.)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek