Most tényleg meghalt az illiberális sikerállam atyja

2015.03.22. 22:23 Módosítva: 2015.03.22. 22:24

91 éves korában meghalt Li Kuan Ju, Szingapúr alapítója és első miniszterelnöke - jelentette a BBC. Halálát hétfő hajnalban közölték hivatalosan.

Néhány napja, március 18-án Li Kuan Junak tévesen halálhírét keltette a CNN aTwitteren szingapúri kormányzati forrásokra hivatkozva. A hivatal szerint azonban csak egy hamisított honlapon jelent meg a hír. A 91 éves politikus haláláról a kínai CCTV is beszámolt, de később jelezte, hogy az információ téves lehet.

De már februárban is terjedtek hírek a haláláról.

A független Szingapúr megteremtőjeként számon tartott politikus egy helyi kórházban tért örök nyugalomra. Februárban került kórházba, később mesterséges lélegeztetésre kapcsolták.

Szingapúrt 1959 és 1990 között kormányozta, nevéhez fűződik, hogy globális kereskedelmi és pénzügyi központtá tette az egykori álmos kikötővárost. Ő vezényelte le a délkelet-ázsiai városállam Malajziától való elszakadását is 1965-ben, ekkor már hat éve állt Szingapúr élén.

Az 5,5 millió lakosú Szingapúr gazdaságilag rendkívüli sikertörténete a kis tigrisekben amúgy is bővelkedő térségnek. 1965-ben alig 500 dollár volt az egy főre eső GDP, ami 2015-re több mint 78 ezer dollárra – a magyarországi 19 ezer dolláros teljesítmény csaknem négyszeresére – nőtt.

A kezdetektől a PAP vezetése alatt álló ország politika berendezkedését azonban sok kritika érte. A Riporterek Határok Nélkül szervezete szerint az ország sajtószabadságának szintje csupán egy fokozattal jobb Szaúd-Arábia, Szomália és Kína mutatójánál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport