Hétfőn még ünnepelt az Airbus

2015.03.24. 13:46

Tavaly decemberben Indonéziában is lezuhant egy Airbus A320-as, az a típus, ami kedden balesetet szenvedett Dél-Franciaországban, 148 emberrel a fedélzetén. 

A decemberben lezuhant AirAsia-járat Indonéziából Szingapúrba tartott, de felszállás után negyven perccel,  162 emberrel a fedélzetén a Jávai-tengerbe zuhant. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő, a roncsot és a holttesteket csak hetekkel később tudták kiemelni a tengerből.

Néhány héttel később, február elején is gond volt egy airasiás Airbusszal, de az egy A330-as típus volt, az utasszállító automatikus tolóerő-vezérlő rendszere 45 perccel a felszállás után elromlott. 

A Germanwings kedden lezuhant Airbus 320-asa huszonöt éves volt, ez volt a társaság flottájának legrégebbi gépe a hírek szerint.

A keskenytörzsű, két hajtőműves Airbus 320-as 1987-ben repült először, 1988 márciusában állt forgalomba, első útján Párizsból Grenoble-ba repült az Air France járataként. Néhány héttel később viszont már megvolt a típus első balesete is: egy júniusi bemutatórepülésen a franciaországi Mulhouse repterén fák közé csapódott, a balesetben hárman haltak meg.

Az Airbus hétfőn még ünnepelt 

Az Airportal.hu híre szerint az európai repülőgépgyártó hétfőn ünnepelte kilencezredik gépének átadását Hamburgban. Az elmúlt négy évtizedben összesen hét típuscsaládja volt az Airbusnak, és a cég az elmúlt tíz év alatt megduplázta éves átadásait.

Az Airbus honlapján olvasható közlemény szerint, a cég egyik vezetője, John Leahy elmondta, a kilencezredik gép átadása azt bizonyítja, hogy gépeik iránt továbbra is erős a kereslet. A nyolcezredik gépüket tavaly augusztusban adták át. 

Az elsősorban rövid és középtávú utakra használt típusnak a kilencvenes években két nagyobb balesete volt, 1990-ben Indiában 88-an, 1992-ben Franciaországban 87-en haltak meg. A Skynews statisztikái szerint a keddi tragédiát megelőzően összesen hatvan balesete volt ennek a típusnak, a balesetekben 789-en vesztették életüket. Ugyanakkor a Skynak és a Figarónak nyilatkozó szakértők szerint is megbízható típusnak számított az A320-as, amelyből  jelenleg 6191 van szolgálatban.  

Ugyanakkor magával a repülőgép-társasággal, a Germanwingsszel is volt gond bőven az utóbbi években .  • Hírek
  • Hírek