Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Először vitt harcijárműveket az USA Ukrajnába

2015.03.25. 19:36

Az Egyesült Államok szerdán először szállított páncélozott harcjárműveket az ukrán hadseregnek: tíz Humvee terepjáró érkezett Kijevbe, amit személyesen Petro Porosenko ukrán államfő vett át - közölte az MTI. Porosenko a főváros közelében lévő boriszpili reptéren ki is próbálta az egyik páncélozott katonai terepjárót, a Twitteren pedig közölte, hogy nagyra becsüli az Egyesült Államok támogatását.

Washington összesen 75 millió dollár értékben nyújt halált nem okozó eszközökből álló támogatást az ukrán hadseregnek. Ennek keretén belül összesen 230 Humvee érkezik majd Ukrajnába, köztük 30 nehéz páncélzatú és 200 szabványos darab. Bár a harcjárművek el vannak látva lövegtoronnyal, gépfegyvereket nem szereltek rájuk.

Drónokat is kapnak

A katonai terepjárókon kívül az Egyesült Államok rádiókat, aknavető elleni radarokat, éjjellátó készülékeket és más eszközöket küld majd Ukrajnának a következő hetekben. A segélyszállítmány részeként felderítő drónokat is kap az ukrán hadsereg, de ezeket sem fogják felfegyverezni.

Emellett áprilistól 300 amerikai katona az ukrán nemzeti gárda tagjainak kiképzésében fog segédkezni a washingtoni segítség részeként.

Az amerikai képviselőház a héten arra szólította fel Barack Obama elnököt, hogy engedélyezze az emberélet kioltására alkalmas fegyverek szállítását Ukrajnának. Obama még nem döntött a kérdésben, mert külügyi források szerint meg akar győződni arról, hogy a szemben álló felek érvényt szereznek-e vagy sem a februári minszki tűzszüneti megállapodásnak.

Oroszország szerint az esetleges amerikai fegyverszállítás Ukrajnának kiélezné a kelet-ukrajnai konfrontációt, amely eddig az ENSZ adatai szerint tavaly április óta több mint hatezer halálos áldozatot követelt.