Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Alig tudják azonosítani a holttesteket a lezuhant gép roncsainál

2015.03.28. 16:13
A keddi Germanwings-repülőbaleset helyszínén szombaton is folytatódott a kutatás. Eddig 150 áldozat holttestének 400-500 darabját emelték ki, és próbálják azonosítani, de a mentés vezetője szerint ez nagyon bonyolultnak ígérkezik.

A repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy eddig egyetlen ép holttestet sem találtak - mondta szombaton a mentés vezetője. Patrick Touron szerint emiatt a 150 áldozat azonosítása nagyon bonyolultnak ígérkezik. 

A 40-60 fokos meredek sziklafalakon állandó a kőomlás veszélye, ezért a helyszínelőket a magashegyvidéki csendőrség tagjai kötelekkel biztosítják. "A biztonság kulcskérdés, a kiemelések ezért sajnos egy kicsit sokáig tartanak" - mondta a mentésvezető. 

A repülőbaleset helyszínén szombaton is folytatódott a kutatás, számoltbe az MTI. Ötödik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófa lezajlásáról, valamint folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken.

A holttestek maradványait helikopterekre erősítve szállítják a Seynes-les-Alpes-ban kialakított laboratóriumba, ahol a rendőrség a mínusz 20 fokos hűtőkamrában őrzött maradványokból megpróbál a lehető legtöbb információt megtudni. Intenzíven keresik a másodpilóta holttestének maradványait, hogy azokból megállapítsák: Lubitz állt-e gyógyszer, kábítószer vagy alkohol hatása alatt a baleset pillanatában. 

A holttestek több száz darabban

A laboratóriumban ötven törvényszéki orvos és fogorvos, valamint bűnügyi szakértő dolgozik annak érdekében, hogy az áldozatok holttesteit minél előbb át tudják adni a hatóságok a hozzátartozóknak.  Miután a holttestek jelentősen roncsolódtak, minden apró részlet (ujjlenyomat, ékszerek) segítségül szolgálhat az azonosításhoz. 

"Katasztrófák alkalmával az azonosítás 90 százalékban mindig a fogak alapján történik, de ebben a konkrét esetben, elsősorban a DNS-minták alapján" - jelezte a mentésvezető. Elmondta, hogy eddig a 150 áldozat holttestének 400-500 darabját emelték ki és kezdték elemezni a DNS-minták alapján, amelyeket a hozzátartozóktól vett mintákkal fognak összehasonlítani egy Párizs közeli laboratóriumban. Tőlük elsősorban nyálmintákat vettek, amikor csütörtökön ellátogattak a katasztrófa helyszínére. 

Az onnan negyven kilométerre található Digne-les-Bains nevű kisváros katedrálisában szombaton többnyelvű gyászmisét tartottak az áldozatok emlékére, amelyen a helyieken kívül a hozzátartozók egy része is részt vett.