Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Amszterdam bicikliket adományozott a szíriai menekülteknek

2015.03.29. 20:38

Csaknem 500 elhagyott, illetve elkobzott kerékpárt adományozott szíriai menekülteknek Amszterdam városa, írja az MTI. A félezer biciklit Lilianne Ploumen holland külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszter adta át vasárnap a jordániai Zaatari menekülttáborban.

Ez a tábor akkora, mint egy város, és segíteni szeretnénk a lakóit abban, hogy úgy éljenek itt, mint egy városban, mondta a miniszter. A Szíriával 370 kilométeren határos Jordániában több mint 600 ezer menekült él, közülük 80 ezren a Zaatari táborban.

A bicikliadomány ötletét az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága vetette fel az amszterdami városvezetők szerint, akik igény esetén készek további kerékpárokat átadni a menekülteknek. Amszterdamban 25 ezerre becsülik a gazdátlan biciklik számát.

A menekülttáborba szállított kerékpárokat az amszterdami hatóságok azért foglalták le, mert gazdáik elhagyták vagy szabálytalanul parkolták le őket. Átadás előtt három hónapig egy hangárban tárolták a bicikliket, ahol rendbe is hozták azokat.

Hollandiában 18 millió kerékpár van, ebből 490 ezret Amszterdamban használnak. A szabálytalanul leállított biciklik komoly problémát jelentenek számos holland településen.