Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nyisd ki azt a nyavalyás ajtót!

2015.03.29. 12:08 Módosítva: 2015.03.29. 13:29

Szakértőknek sikerült a becsapódás előtti utolsó pillanatokat rekonstruálni a lezuhant Germanwings-gép fekete dobozán, írja a Mirror. Jól hallható, ahogy az alig pár perce távozott pilóta kétségbeesetten dörömböl és azt kiabálja Lubitznak, hogy

nyisd ki azt a nyavalyás ajtót!

A háttérben pedig hallani lehet az utasok sikoltozását egészen a becsapódásig. A két pilóta beszélgetéséből az is kiderült, hogy Lubitz az egész út alatt csak minimálisan kommunikált, többször is úgy válaszolva, hogy "remélhetőleg" vagy "meglátjuk", ami arra utal, hogy ekkor már tisztában volt azzal, mit fog tenni.

A következőképpen zajlott a kommunikáció a két pilóta között:

  • 10:27 - a gép eléri 11 500 méteres repülési magasságot és a pilóta szól Lubitznak, hogy készüljön a landolásra
  • "Most már mehetsz" - mondta Lubitz a pilótának utalva arra, hogy nyugodtan menjen ki a mosdóba
  • "Átveheted" - mondta a pilóta Lubitznak, majd otthagyta a fülkét
  • Ekkor kezdett el süllyedni a gép
  • 10:32 - A légi irányítás próbál kapcsolatot teremteni a géppel, sikertelenül
  • "Nyisd ki azt a nyavalyás ajtót!" - kiabálja a pilóta társának, miközben megszólalnak a vészjelzők, hangos dörömbölés hallható az ajtón, majd
  • 10:35 - fémtárggyal próbálják betörni az ajtót. A háttérben már lehet hallani az utasok sikítozását
  • Egy perccel később egy másik vészjelző is bekapcsol, a pilóta még mindig próbálja kinyittatni az ajtót a kollégájával
  • Az Alpok felé haladva Lubitznak csak a lélegzését lehet hallani, mielőtt 10:40-kor a gép becsapódott volna.

Időközben az is kiderült, hogy Lubitzot négy különböző pszichiáter is kezelte, erről viszont az orvosi titoktartás miatt a munkáltatója nem tudhatott. Más források azt is megerősítették, hogy a pilóta látásproblémákkal küszködött és attól félt, hogy megvakul.

A másodpilóta számítógépének elemzése során kiderült, hogy többek között olyan oldalakat látogatott, amelyek az öngyilkosságról szólnak.

A becsapódásához közeli település polgármestere találkozott Andreas Lubitz édesapjával, aki a hírek hallatán teljesen összetört. Lubitz szülei az áldozatok hozzátartozóival érkeztek a tragédia helyszínére, és az édesapa teljesen összeomlott, amikor kiderült, hogy fia szándékosan vezette a hegyoldalnak a gépet.

A legfrissebb hírek szerint eddig hetven-nyolcvan utas DNS-ét sikerült elkülöníteni a helyszínen talált maradványokból. A mentés vezetője elmondta, olyan erővel csapódott neki a hegyoldalnak a repülő, hogy egy ép holttestet sem sikerült találni. A másik fekete dobozt is még keresik, most már a hatodik napja.