Iván
21 °C
39 °C

Magyar bűnbanda rabolta végig Ausztriát

2015.04.02. 16:20

Egy magyar bűnbanda 54 betörést követett el Ausztriában, zsákmányuk értékét mintegy négyszázezer euróra (csaknem 120 millió forint) becsülik, írja az MTI.

A rendőrség tájékoztatása szerint a bűnbanda tagjai mindent elloptak, ami ért valamit: tizennégy bűncselekmény során burgenlandi, alsó-ausztriai és stájerországi gumiabroncsgyártó cégeket, konténereket, raktárokat, építkezési lerakatokat törtek fel, ahonnan főleg gumiabroncsokat, gépeket, járműveket, színesfémet és üzemanyagot, étkezdékből poharakat, tévét, evőeszközöket vittek el, sportöltözőkből csaknem 140 ezer euró értékben loptak személyes értéktárgyakat.

Az osztrák hatóságok 2012 áprilisa óta figyelték azt a tizenöt főből álló társaságot, amely Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban követett el betöréseket. Mivel az elkövetők magyar állampolgárok, a magyarországi rendőrséget is bevonták a nyomozásba.

Időközben a csoport öt tagját jogerősen elítélték Ausztriában, négy elkövető elleni nemzeti és nemzetközi letartóztatási parancs van érvényben, egy elkövetőt Németországban vettek őrizetbe.

A feltételezett tettesek 27 és 57 év közöttiek, kettőt közülük azzal is gyanúsítanak, hogy a lopott tárgyakat értékesítésre is kínálták. A csoport tagjai munkanélküliek, ismerték egymást, részben rokonok, s egymáshoz közel fekvő települések lakói.

Mivel a csoport mindig különböző felállásban követte el a betöréseket, a rendőrségnek nagyon nehéz, időigényes és összetett munkát kellett folytatnia, hogy kézre kerítse őket.