Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Ahány ország, annyi reakció az iráni nukleáris megállapodásra

2015.04.03. 18:33

A világnak tudnia kell, hogy nem fogunk csalni – jelentette ki Haszan Rouháni iráni elnök az országa nukleáris programjára ellenőrzéséről szóló  tegnapi lausanne-i keretmegállapodásról, mely szerint a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe Irán fontos korlátozásokba, és atomprogramja átláthatóvá tételébe egyezett bele.

  • Rouháni szerint az egyezménnyel a világ elfogadta Irán jogát az urándúsításhoz, és hogy az nem jelent fenyegetést. Ugyanakkor azt is belengette, hogy ha a nemzetközi közösség eltér az egyezményben foglaltaktól, akkor az iráni nemzet előtt is új opciók nyílnak.
  • Keményvonalas iráni politikusok, köztük Ali Hamenei ajatollah tanácsadója,  Hoszein  Sariatmadari viszont katasztrófának tartják a megállapodást, ami a nyugati országoknak kedvez.
  • Izrael nem volt részese a svájci tárgyalásoknak, és elutasítja a megállapodást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a megállapodás, ami nem csökkentette Irán nukleáris infrastruktúráját,  Izrael létét veszélyezteti, mert Teherán hónapokon belül atombombát állíthat elő. Az izraeli álláspont az, hogy a júliusban megkötendő végleges megállapodás keretében Iránnak el kell ismernie Izrael jogát a létezéshez.
  • A kínai külügyminiszter, Vang Ji (aki maga is ott volt Lausanne-ban) üdvözölte a megállapodást, ami szerinte erősíti a nukleáris fegyverek elterjedésének globális megfékezését, Irán jogát az atomenergiához, valamint a Közel-Kelet békéjét és stabilitását.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nagyon jók az esélyek a végső megállapodásra. Konsztantyin  Koszacsev, az orosz parlament felsőháza  külügyi bizottsági elnöke "politikai és pszichológiai áttörésnek" nevezte a Lausanne-ban történteket. 
     
  • Visszafogottan üdvözölte viszont Frank-Walter Steinmeier német és Laurent  Fabius francia külügyminiszter a vitatott iráni atomprogramról előző nap kötött keretmegállapodást. Steinmeier hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen biztosíték a végső sikerre.
  • Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király reményét fejezte ki, hogy a vitatott iráni nukleáris programról kötendő végleges megállapodás a közel-keleti térség biztonságának erősödését eredményezi.

(MTI, BBC)