Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Obama találkozni fog a kubai elnökkel

2015.04.04. 08:05

Barack Obama a jövő héten találkozni fog Raúl Castro kubai elnökkel. A két politikus az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) április 10-11-ei panamai csúcstalálkozóján tárgyal egymással, írja az MTI diplomácviai forrásokra hivatkozva. Az amerikai külügyminisztérium szerint az nem biztos, hogy a találkozóig újra megnyithatják a havannai nagykövetséget, miként azt korábban tervezték.

Obama elnök tudta, hogy lesz köztük interakció, amikor a csúcstalálkozón való részvétel mellett döntött. Az állami vezetők az idő nagy részét együtt fogják tölteni, tehát szót vált majd Raúl Castróval is - mondta Roberta Jacobson, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a washingtoni Brookings Intézet előtt.  A Juan Carlos Varela panamai elnökkel folytatandó tárgyalást leszámítva nincsen betervezve semmilyen kétoldalú megbeszélés, így azt nem tudom, hogy milyen típusú interakció várható, mondta a tisztségviselő.

A harmincnégy amerikai államot tömörítő OAS csúcstalálkozójára néhány hónappal azután kerül sor, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette, Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.

Az Egyesült Államok a jövő heti csúcstalálkozó előtt akarta újra megnyitni havannai nagykövetségét. "A találkozó azonban hat nap múlva kezdődik (...) Nincs sok időnk" - hangsúlyozta Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.