Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Vér fog folyni, ígérték fegyveresek

000 TS-Par8138926
2015.04.05. 10:42

Szombaton fegyveresek azzal fenyegetőztek Kenyában, újabb támadások várhatóak, és több városban "vér fog folyni". A rendőrség a csütörtöki támadás után külön védelmet nyújt a középületeknek és bevásárlóközpontoknak, írja a Reuters.

Willybard Lagho katolikus egyházi vezető elmondta: fegyveres őrök őrzik húsvét vasárnap a keresztény templomokat Kenya keleti részén. A nairobi Szent Család székesegyházat Kalasnyikovos őrök védik. Fémdetektorral ellenőrzik a belépőket, és tükörrel benéznek a parkoló autók alá, robbanóeszközöket keresnek.

Kenya majd 45 milliós lakosságának 83 százaléka keresztény. A kenyai közvéleményt sokkolta, hogy a támadók a muszlim diákokat elengedték, a keresztényeket azonnal lelőtték. 

A csütörtöki merényletet négy maszkos fegyveres követte el Garissában, 200 kilométerre a szomáliai határtól. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is gyalázatosnak nevezte és a leghatározottabban elítélte az as-Sabáb terrortámadását, melyben 147-en meghaltak, és több mint 70-en megsebesültek. A csütörtöki merénylet volt a legsúlyosabb Kenyában azóta, hogy 1998-ban felrobbantották az Egyesült Államok kenyai nagykövetségét.