Visszafoglalhatták az olajmezőket az Iszlám Államtól

2015.04.08. 20:21 Módosítva: 2015.04.08. 20:37

A német hírszerző szolgálat (BND) szerint az Iszlám Állam (IS) elvesztette egyik legfontosabb bevételi forrását Irakban, miután a kurd önvédelmi erők és az iraki hadsereg az utóbbi hetekben az összes fontos iraki olajmezőt visszafoglalta, írta a Süddeutsche Zeitung című német lap honlapján.

A lap szerint az IS kezén egyetlen, napi kétezer hordó kitermelésére alkalmas olajmező maradt Irak területén, ami a korábbi mezők kapacitásának mindössze öt százaléka, írja az MTI. A BND szerint a terrorcsoport már nem tud említésre méltó olajexportot folytatni, sőt az általa uralt területek ellátása is gondot okoz.

A német szolgálat értékelése szerint az iraki veszteségeket a terrorszervezet által uralt szíriai olajmezők sem tudják ellentételezni. Ezek nagyjából napi 15 ezer hordós kapacitással bírnak, de az ottani létesítmények a négy éve tartó polgárháború miatt elhanyagolt állapotban vannak, és a kitermelést a szakemberek hiánya is nehezíti. Az IS azonban így is a világ leggazdagabb terrorszervezete, a német külügyminisztérium becslése szerint egy és kétmilliárd dollár közötti vagyonnal bír.

A BBC szerint közben az Iszlám Állam fegyveresei 216 jazidit engedtek szabadon Észak-Irakban. 40 gyerek is volt köztük, a többiek főként idősek voltak. Az IS még tavaly támadta meg a jazidik lakta területeket, több ezer embert öltek meg, és raboltak el.

A most szabadultak egy része azt mondta a Reutersnek, hogy nagyrészt Tel Afarban tartották fogva őket, de az utolsó napokban már folyamatosan szállították át őket egyik településről a másikra.

Az iraki hadsereg bejelentette, hogy a nyugati Anbar tartományban is támadást indított az IS ellen, miután múlt héten sikerült visszafoglalnia síita milíciák segítségével Tikritet a terrorszervezettől.