Paulina
20 °C
35 °C

A kubai forradalom óta először tárgyalt az amerikai és a kubai külügyminiszter

2015.04.10. 11:08

Történelmi találkozót tartott egymással John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter csütörtök este Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) kezdődő csúcstalálkozója előtt, írja az MTI.

Ezzel több mint fél évszázada, a kubai forradalom kezdete óta először tárgyalt egymással a két ország diplomáciájának vezetője.

Egy amerikai kormányforrás szerint Kerry és Rodríguez "haladást értek el" a találkozón, s a két ország arra törekszik, hogy túllépjen a több évtizedes ellenségeskedésen és helyreállítsa a teljes körű diplomáciai viszonyt.

"Kerry és Rodríguez külügyminiszterek hosszú és nagyon építő szellemű megbeszélést folytattak az este. A felek egyetértettek abban, hogy előrelépést tettek, s hogy folytatják a munkát a még rendezetlen kérdések megoldása érdekében" - mondta egy magas rangú külügyminisztérium tisztségviselő Panamavárosban.

Marie Harf külügyi szóvivő a találkozóról előzőleg feltett egy fotót a Twitter közösségi oldalra, de a megbeszélésről semmilyen részletet nem közölt.

A találkozón valószínűleg az amerikai külügynek a terrorizmust támogató országokról vezetett listájáról tárgyaltak, amelyen továbbra is szerepel Kuba. Ben Cardin demokrata párti szenátor közlése szerint ugyanis az amerikai külügyi tárca hosszú vizsgálatok után javaslatot tett arra, hogy töröljék Kubát a listáról. Cardin szerint ez az egyik legfontosabb lépés a két ország további közeledése szempontjából.

A listán Kuba Iránnal, Szíriával és Szudánnal együtt szerepel. Panamavárosban többen elképzelhetőnek tartják, hogy az amerikai döntést már az AÁSZ csúcsértekezletén bejelentik.

Az AÁSZ pénteken kezdődő csúcstalálkozóján a tervek szerint Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő is sort kerít első közvetlen megbeszélésére, véget vetve ezzel a havannai kormány és Washington között több mint fél évszázada tartó jégkorszaknak.

Obama és Raúl Castro futólag már találkoztak 2013 végén, Nelson Mandela volt dél-afrikai vezető temetésén, s akkori "történelmi kézfogásuk" bejárta a világsajtót.