Kommunista vezetők szobrait döntötték le Ukrajnában

2015.04.11. 14:00

Kommunista vezetőket ábrázoló szobrokat döntöttek le ismeretlenek szombatra virradóra Ukrajna oroszbarát keleti felének nagyvárosában, Harkivban, miután a kijevi parlament elfogadott egy törvényjavaslatot a szovjet múlt emlékeinek eltörléséről, írja az MTI.

A bolsevik vezetőket dicsőítő szobrokat kapucnis fiatalok távolították el, az erről szóló videofelvételt közzétették a Kijevhez hű Nakipelo (Elegünk van) mozgalom YouTube-csatornáján. A felvételen az látható, hogy a fiatalok felmásznak a szobrokra, kábelt erősítenek rájuk, majd egy kisteherautó segítségével ledöntik a szobrokat. A helyszínen voltak rendőrök, de nem avatkoztak közbe.

A hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket, amelyre két nappal az után került sor, hogy az ukrán törvényhozás betiltott mindenfajta kommunista és náci propagandát, valamint ezek jelképeit. A törvény, amelyet Petro Porosenko ukrán elnöknek még alá kell írnia, kimondja, hogy el kell távolítani a szovjet vezetőket, köztük a Lenint ábrázoló szobrokat, a kommunizmusra emlékeztető helyiség-, utca és vállalatneveket pedig meg kell változtatni.

Az orosz részről bírált törvényt sokan üdvözölték Ukrajnában, amely az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok harca és a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezése miatt konfliktusban áll Moszkvával. Kijev és a Nyugat azzal vádolja az orosz vezetést, hogy fegyverrel támogatja a szeparatistákat. A kelet-ukrajnai konfliktusban az elmúlt egy évben több mint hatezren haltak meg.

Megfigyelők ugyanakkor úgy vélik, hogy a törvény fokozza a feszültséget a harcok miatt amúgy is megosztott Ukrajnában.