Bécsben gyilkolhatott a kazah titkosszolgálat

2015.04.14. 10:31
Nagyon magas szintre, a kazah titkosszolgálat és az elnök közvetlen környezetébe vezetnek annak a kettős gyilkosságnak a szálai, amelynek most kezdődik a tárgyalása Bécsben. Gyanús halál a börtönben, állami szintű emberrablási kísérletek – keleti nyitás helyett diplomáciai botrány Ausztriában.

A két magas rangú kazahot két férfi 2007-es elrablásával és meggyilkolásával gyanúsítják. Az első számú vádlott ellen már nem folyhat eljárás, februárban Rahat Alijev gyanús körülmények között halt meg a börtönben. Ő Kazahsztán volt bécsi nagykövete, nem mellesleg Nazarbajev elnök egykori veje, aki idővel kiesett a közép-ázsiai országot 1979 óta irányító örökös diktátor kegyeiből. 2007-ben távollétében 40 év börtönre ítélték maffia-bűncselekmények és puccskísérlet vádjával. Ő akkor azt állította, a vádak mögött politikai okok állnak, miután megkérdőjelezte apósa hegemóniáját.

Az osztrák hatóságok megtagadták a kiadatását, és saját vizsgálatba kezdtek. Tavaly májusban azonban ők is letartóztatási parancsot adtak ki Alijev ellen, aki aztán nyolc hónapot töltött előzetesben. Február 24-én halva találták: cellája mennyezetére volt felakasztva. Az első vizsgálatok szerint öngyilkosságot követett el, de családja és ügyvédei nem hittek ebben, és az is gyanús, hogy a későbbi elemzések is altatószereket mutattak ki a szervezetében.

A mostani eljárás a kazah Nurbank két menedzserének 2007-es halálával kapcsolatos – a vállalatnak Alijev volt a főrészvényese. A vád szerint két munkatársa – nem akárkik: a kazah titkosszolgálat volt vezetője, illetve egy korábbi elnöki testőr – segített Alijevnek. Elrabolták a bank két vezetőjét, és arra kényszerítették őket, hogy lemondjanak részesedésükről és tulajdonjogaikról. A bankárok holttestét négy évvel később  meszeshordókban  találták meg  egy almati szeméttelepen.

A régóta húzódó ügy Ausztriában nagy hullámokat vert és komoly kérdéseket vetett fel a kazah titkosszolgálat, a KNB szerepével kapcsolatban. A KNB a vádlottakat megpróbálta elrabolni; az osztrák parlament országgyűlési képviselők és más politikusok szerepét vizsgálta, akik a gyanú szerint kazah befolyásra próbálták meg befolyásolni a közvéleményt – írja a BBC.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport