Életfogytiglanit kapott a bagdadi vérengzés amerikai vádlottja

2015.04.14. 01:15

A Blackwater egykori amerikai biztonsági cég egy tagját életfogytiglani, három bűntársát pedig 30 évi szabadságvesztésre ítélte egy szövetségi bíró hétfőn Washingtonban, a 2007-ben történt bagdadi mészárlásban játszott szerepük miatt, írja az MTI.

A Blackwater emberei 2007. szeptember 16-án egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor a zsúfolt bagdadi Niszúr téren - állításuk szerint - támadás érte őket, ezért önvédelemből lövöldözni kezdtek. A vizsgálat szerint azonban a cég hat embere válogatás nélkül tüzet nyitott minden környéken tartózkodó helybelire, a lövöldözésben 14 civil életét vesztette, további 17 pedig megsebesült.

A vádlottak közül az esküdtszék tavaly novemberben Nicholas Slattent előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésben, a másik három vádlottat - Paul Slough-t, Evan Libertyt és Dustin Heardöt - többrendbeli, erős felindulásból elkövetett szándékos emberölésben, emberölési kísérletben és fegyverrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. 13 ember halálában találták bizonyítottnak a bűnösségüket. Slatten most életfogytiglani, a másik három elítélt pedig 30 év plusz egy napig tartó szabadságvesztést kapott.

Az elítéltek ismételten ártatlannak vallották magukat, ügyvédeik pedig közölték, hogy készek fellebbezni. A bíróság épületénél mintegy százan szimpátiatüntetést tartottak a volt őrök mellett, Blackwater feliratú pólóban. Royce Lamberth bíró az ügyvédekkel és az ügyészekkel folytatott egynapos tanácskozás után hozta meg ítéletét, és a négy volt zsoldosra a törvény által megengedett minimális büntetést szabta ki. A védelem felmentésért, a vád pedig szigorításért folyamodott.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az iraki amerikai jelenlét alatt az amerikai diplomaták védelmére szerződtette a Blackwatert Bagdadban és máshol a közel-keleti országban. Az incidenst követően a cégnek be kellett fejeznie iraki működését, de a WikiLeaks szerint alkalmazottai közül több százan - hasonló fegyveres őrző-védő vállalkozások embereiként - továbbra is a közel-keleti országban maradtak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla