Lelőtték Oleh Kalasnyikovot Kijevben

2015.04.16. 13:43

Fegyveresek végeztek szerdán Oleh Kalasnyikov volt ukrán parlamenti képviselővel – írta az MTI.

Az 53 éves Kalasnyikovot, bár a nyugat-ukrajnai Rivnében született, oroszbarát politikusként tartották számon. Csupán egy évig volt képviselő 2006 és 2007 között, akkor azonban az előrehozott választásokon a Régiók Pártja (PR) már nem jelölte az egykori katonatisztet.

Kalasnyikov az utóbbi időben állítólag több fenyegetést is kapott politikai nézeteiért, részben azért, mert felhívást intézett a második világháborúban aratott szovjet győzelem 70. évfordulójának méltó megünneplésére. Kijev eltörölte a mindeddig bevett május 9-i ünnepet. Ezt a dátumot tartja Moszkva a világháború hivatalos befejezésének az európai hadszíntéren. Nyugaton május 8. a bevett dátum, az ukrán vezetés most ehhez igazodott, ezzel is jelezve a Moszkvától való távolságtartás szándékát. 

Kalasnyikov a Majdan-ellenes tüntetések egyik főszervezője volt is volt, miután Viktor Janukovics elnök februárban Oroszországba menekült.

2012-ben a politikus egyéni jelöltként indult a Régiók Pártjának támogatásával, de nem jutott be a parlamentbe.

Két újságírót is megöltek Kijevben

Két újságírót öltek meg három napon belül Kijevben. Szerhij Szuhobok donyecki újságírót, az Obkom ukrán hírportál munkatársát április 13-ra virradó éjjel ölték meg. A férfi az Obkom egyik alapítója volt, de a hírportálon kívül több kiadványnak is dolgozott, halálának körülményeiről részleteket egyelőre semmit nem tudni, írj az MTI.

A részletekről itt olvashat.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport