Több száz menekült veszett a Földközi-tengerbe

2015-04-20T061148Z 1887230967 GF10000066015 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.04.19. 11:03

Az olasz parti őrség szerint több százan is megfulladhattak, amikor egy menekülteket szállító hajó éjfél körül felborult a Földközi-tengeren, írja a BBC. A baleset 210 kilométerre történt Lampedusa szigetétől és 27 kilométerre a líbiai partoktól.

A hajó 500-700 embert szállíthatott, közülük eddig 28-at sikerült megmenteni. 

A baleset valószínűleg azért történt, mert az utasok mind a hajó egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó.

Carlotta Sami, az ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője hatalmas  tragédiáról beszélt, az olasz parti őrség pedig azt mondta, jelenleg mentőakciót folytatnak, de idővel csak a holttesteket fogják keresni. 

Hétfőn hasonló baleset történt a líbiai partok közelében, akkor egy nagyjából négyszáz menekültet szállító hajó süllyedt el Olaszország felé tartva, írja az MTI.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt.

Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé. 

Francois Hollande francia államfő az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap sürgős intézkedések megtételére a katasztrófa miatt, írja az MTI.

Amennyiben a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, "akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren" - mondta a francia elnök a Canal+ francia kereskedelmi televízióban. "Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák" - fogalmazott Hollande.

Matteo Renzi olasz kormányfő a jövő hétre rendkívüli csúcsértekezlet összehívását kérte az Európai Unió vezetőitől a legutóbbi hajószerencsétlenségek nyomán a bevándorlás kérdéskörében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport