Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A lengyelek fejlesztik a légvédelmüket

2015.04.21. 20:17

Lengyelország az ukrán válságra tekintettel felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését, Varsó amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal - jelentette be Bronislaw Komorowski lengyel elnök. Lengyelország az Egyesült Államok kormányával Patriot rakéták beszerzéséről tárgyal, a többfeladatú helikopterek megvásárlására kiírt tender keretében pedig Airbus H225M típusú francia helikoptereket tesztel - írja az MTI.

A nemzetvédelmi miniszter májusban az Egyesült Államokba utazik, hogy tárgyaljon a Patriotok beszerzésének feltételeiről. Komorowski ezzel megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amik szerint a lengyel hadsereg korszerűsítése keretében kiírt tender legesélyesebb jelöltje a közepes hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétákat gyártó amerikai Raytheon cég.

Az Airbus Helicopters által gyártott Caracal helikopter tesztelésének bejelentése gyakorlatilag azt jelenti, hogy a többfeladatú helikopterek vásárlására tavaly májusban meghirdetett, 8 milliárd zloty (585 milliárd forint) értékű tendernek a francia cég a legesélyesebb résztvevője.

A Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében a lengyel hadsereg a tervek szerint 2022-ig hat, ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas rakétaüteget szerez be 26 milliárd zloty (1950 milliárd forint) értékben. A rendszer fejlesztésére kiírt pályázat előkészítő szakaszát tavaly nyáron zárták le, akkor a szűkített körbe a Raytheon és a francia Eurosam került be.

A lengyel légvédelmi program és a többfeladatú helikopterek beszerzése a hadsereg 2013 és 2022 között megvalósítandó, több mint 90 milliárd zloty (6,6 billió forint) költségvetésű modernizációs programjának a része.