Jusztin
13 °C
30 °C

Befejeződnek a légicsapások Jemenben

2015.04.21. 23:25

Kedden éjfélkor a Szaúd-Arábia által vezetett arab katonai koalíció befejezi a légicsapásokat Jemenben, írja az MTI. Helyettük új műveletet indít, amely a terrorelhárításra, a segélyezésre, a biztonság megteremtésére és a politikai helyzet megoldására fókuszál – derült ki a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtévé adásából.

A műsorban felolvasott közlemény szerint a koalíció úgy látja, hogy a március végén, a jemeni húszi felkelők ellen indított, Határozottság Vihara fedőnevű művelet elérte céljait, ezért új műveletet indítanak A Remény Helyreállítása fedőnéven.

Ahmed Aszeri tábornok, dandárparancsnok és egyben az arab koalíció parancsnokságának szóvivője Rijádban kijelentette:

A koalíció továbbra is meg fogja akadályozni, hogy a húszi milíciák terjeszkedjenek, vagy bármilyen katonai műveletet kezdeményezzenek Jemenben.

A Reuters szerint a tábornok nyilatkozata azt sejteti, hogy a szunnita muzulmán országok folytatják hadműveletüket az Iránnal szövetséges húszi felkelők ellen.

A tábornok szerint a felkelők már nem jelentenek veszélyt a civil lakosságra,  az új művelet pedig az ország újjáépítésére fog összpontosítani. Asziri ugyanakkor nem zárta ki jövőbeni légicsapások lehetőségét a húszi felkelők ellen.