Rafael
19 °C
33 °C

Már 220 ezren akarnak csatlakozni a magyar határ melletti mikroállamhoz

2015.04.22. 09:33
Beindult a magyar határtól húsz kilométerre lévő miniállam. Liberland az első ország a világon, ahol önkéntesen adózhatnak állampolgárai. Egy hét múlva várják a környező országok köztársasági elnökeit. Az Index exkluzív tudósítása Prágából, Liberland elnökének első nyilvános szerepléséről.

Egy héttel az államalapítás után 220 ezren akartak csatlakozni Liberlandhoz – jelentette be Vít Jedlička hétfő este a prágai Közgazdaságtudományi Egyetem zsúfolásig megtelt előadótermében. Ahogy azt korábban megírtuk, a cseh Szabad Polgárok Pártjának tagja Magyarországtól húsz kilométerre, egy Horvátország és Szerbia között található, hét négyzetkilométeres senkiföldjén alapította meg Liberland Szabad Államot.

Jedlička elmondta: a regisztrációs rendszert meg kellett szüntetniük, mivel a kéttagú állami adminisztráció képtelen volt feldolgozni az adatokat, tizenötezer emailt meg sem tudtak nézni. 

Az az állam létezik, melyet elismer a média

Liberland weblapját egy hét alatt 1,2 millióan keresték fel, de a látogatottság folyamatosan nő, ahogy a projekt hírét világszerte egyre több újság kapja fel. Hétfőn a Metro és az AFP szólította meg, de Jedlička nem tudja, mi fog történni, hiszen Szingapúrt és Kínát is elérte az államalapítás híre. A világ minden részéről érkeztek be regisztrációk,

nincs olyan ország, ahonnan ne regisztrált volna legalább egy ember.

Beindult Liberland diplomáciai rendszerének kiépítése: jelenleg már tíz országból jelzett vissza olyan ember, akinek van valamilyen diplomatamúltja, és képviselné Liberlandot. Az új állam elnöke eddig ötven élő és hatvan írásos interjút adott, a Facebookon százezer követőjük van, a Google-ben 1,8 millió találat van a névre.

Liberland is a very beautiful country

Posted by Liberland on 2015. április 16.

Jedlička szerint minden követelménynek megfelelnek, hiszen van lakosságuk, több mint 200 ezer ember, akik egy szabadabb világban szeretnének élni. Szerinte ez a projekt már nem bukhat meg, megszületett egy nemzet.

Médiademokráciában élünk: amit megír a Time vagy a Guardian, az úgy van. Ott sem kell lenni a helyszínen, már létezünk, csak ez számít.

Egyébként pedig emberek százai szeretnének valóban a helyszínre költözni, Jedlička számára megdöbbentő volt, amikor meglehetősen gazdag emberek írtak neki, hogy szívesen telepítenek a földdarabra mobilházakat, napelemrendszert. Egy pénzverde pedig már Liberland pénzét is megtervezte, a pénznem 1 vít lesz – igaz, egy központi bank még hiányzik.

Nem ez lesz az új Monaco

Bár egy pillanatig sem szeretnénk lehűteni az államalapító lelkesedést, de Liberland alapítója szándéka ellenére nem a Monaco–Liechtenstein–Hongkong sorba fog beállni, hanem az ún. mikroállamok közé, melyekből nagyjából 400 létezik a Földön, és létezésüket nem nagyon ismeri el egyetlen ország sem. (A mikroállamokról itt közöltünk rendkívül szórakoztató képriportot.)

A kormány én vagyok

Jelenleg Liberland alkotmányán dolgoznak, egy alkotmányjogász és Liberlanddal szimpatizáló diplomaták is besegítenek. A Facebookon teljesen kialakult az ország minisztériumi hálózata. Jedlička  ígérete szerint még ezen a héten kiküldik az összes eddig felhalmozódott információt a nagykövetségekre, külügyminisztériumokba. Az államalapító nem akar senkit arra kényszeríteni, hogy elismerje Liberlandot, de úgy gondolja, a nemzetközi jog szerint egyenrangú játékosai a világ össze államának, és ha holnap neadjisten Horvátország vagy Szerbia megtámadná őket, az elfogadhatatlan lenne.

Nem vagyunk Schengen része

Ezért Jedlička számol azzal, hogy Horvátország lezárhatja határait, ha megjelennek az odaköltözni vágyó emberek. Ezért feltett szándéka, hogy elmagyarázza a horvát rendőröknek, ez nem az ő területük. Ha pedig büntetésre vagy pereskedésre kerülne sor, azt biztosan megnyernék az államelnök szerint, viszont ha szeparatizmussal vádolják meg őket, akkor emlékeztetni kell az embereket, hogyan keletkezett az Egyesült Államok.

11111134 981499735201126 4379553494123607680 n
Fotó: Liberland - Vít Jedlička President / Facebook

Jedlička  nagy ötlete az önkéntes alapú adózás, amelyet a prágai fórumon mint egy új, forradalmi gondolatot tálalt. Az biztos, hogy ez világszerte meglehetősen vonzó az állami terhektől szorongatott emberek számára. 

Grillparti az államfőknek

Ezért le kell zárni a jelentkezési folyamatot, számba kell venni, kik azok, akik komolyan gondolják és ténylegesen beszállnának a projektbe. Szerdáig elkészítik az ideiglenes alkotmányt, és a következő hetekben elindítják azokat az akciókat, melyek a média figyelmét még jobban felkelthetik.

Éppen ezért néhány hét múlva meghívják a környező országok elnökeit egy grillpartira a Liberland Duna-partjára

Amikor megkérdeztem, a jövőben hogyan képzeli el az államot, Jedlička azt mondta: azt szeretné, hogy öt év múlva a földterület minden része tulajdonba kerüljön, tíz év múlva pedig Liberland önállóan működjön az ő beavatkozása nélkül. Egyébként Svájchoz hasonlóan szabadkereskedelmi egyezséget kötnének az Európai Unióval, de ezen kívül nem akarnak semmilyen más szövetség tagja lenni. Jedlička elmondása alapján azt a jeffersoni elvet képviseli, miszerint

szabad kereskedelem minden nemzettel, politikai kapcsolat egyikkel sem

Azt azonban maga sem tudja még, mikor lehet majd üzleti vállalkozásokat alapítani Liberlandon: lehet, hogy egy-két hónap múlva, de az is lehet, hogy erre még 2-3 évet kell várni. Bár Jedlička ellenzi azt, hogy cseh fiatalokat vigyenek Ukrajnába harcolni (melynek veszélye egyébként nem is áll fenn), kérdésemre tagadta, hogy kapcsolatban állna a cseh szélsőjobb pártjaival.

Ez a kérdés annél is aktuálisabb, mivel a Szabad Polgárok Pártjának elnöke, Petr Mach 2014-ben még a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Nigel Farage frakciójában ült az Európa Parlamentben. Kedden pedig az Átlátszó arról írt: az egész Liberland-projekt a szélsőjobb médiahackje lehet.