5 terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban január óta

2015.04.23. 10:21

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint öt terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok Franciaországban a 17 áldozattal járó, januári párizsi iszlamista merényletsorozat óta, írja az MTI.

Öt támadást hiúsítottak meg, beleszámítva azt is, amelyiket néhány napja terveztek a Párizs közeli Villejuifben templomok ellen

− mondta a kormányfő csütörtökön a France Inter közszolgálati rádióban.

A belügyminisztérium szerdán közölte, hogy vasárnap őrizetbe vettek egy 24 éves algériai állampolgárt, aki templomok ellen tervezett terrortámadást, és feltehetően véletlenül lábon lőtte önmagát saját fegyverével. Azzal gyanúsítják, hogy megölt egy nőt egy gépkocsiban. Az autót lehet, hogy a merényletekhez akarta ellopni tőle.

"Egész Franciaország célponttá vált mindazért, amit jelent. Ezért kell harcolnunk a terrorizmus ellen, de úgy, hogy közben ne harcoljunk az ellen, amit mi jelentünk. Egy szabad országot és nagy demokráciát, amelynek szabadságjogaira és toleranciájára féltékeny a világ" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A parlament a napokban vitatja meg a titkosszolgálatok jogköreinek megerősítését előíró törvénytervezetet, amelyet a terrorveszély miatt terjesztett be a kormány. Az előzetes engedélyezés nélküli beható ellenőrzést lehetővé tevő intézkedések miatt jogvédő egyesületek, ügyvédek és az internetes világ szereplői is aggodalmukat fejezték ki. A médiában ugyanakkor számos kritika hangzott el a titkosszolgálatokat illetően a januári merénysorozatot követően, mivel a három iszlamista támadó nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

Párizsban a 17 halálos áldozattal járó január eleji iszlamista merényletsorozat óta a legmagasabb szintű a terrorkészültség: január 7-én a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében 12 embert lőtt le két merénylő, másnap egy harmadik dzsihadista egy rendőrnőt lőtt le egy külvárosban, majd harmadnap túszokat ejtett egy zsidó élelmiszerboltban, akik közül négyet meggyilkolt. A kommandósok őt és a menekülésben lévő másik két terroristát is tűzharcban megölték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport