Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az FBI igazgatója bánja, hogy konkrét országokat hozott összefüggésbe a holokauszttal

2015.04.23. 05:58

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója nem kér elnézést azokért az állításokért, amelyeket a holokauszt elkövetőiről és cinkosaikról mondott, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy konkrét országokat megemlített, írja az MTI.

Az ABC televíziós hálózathoz tartozó WATE 6 csatorna híroldala szerint James Comey kérdésre válaszolva a Tennessee állambeli Knoxville-ben beszélt erről, amikor felkereste az FBI helyi kirendeltségét.

Nem mondtam, hogy Lengyelország felelős volt a holokausztért. Valahogy nagyon is azt kívánom, hogy bárcsak nem említettem volna meg egyetlen országot sem, mert ez többek figyelemét elterelte a lényegről"

− nyilatkozott Comey. majd úgy folytatta, "kissé aggaszt, hogy egyes országokban ez a lényeg elsikkadt. Nem kétséges, hogy Lengyelország hősiesen ellenállt a náciknak és hogy néhányan hősiesen oltalmazták a zsidókat, de afelől sincsen kétely, hogy minden nácik által megszállt országban voltak emberek, akik kollaboráltak a nácikkal" - tette hozzá.

James B. Comey, az FBI igazgatója egy múlt heti beszédével (mely nyomtatásban is megjelent a Washington Postban) magára haragította a teljes lengyel politikai elitet. Comey azt próbálta elmagyarázni, miért várja el az FBI-ügynököktől, hogy látogassák meg az amerikai holokausztmúzeumot, pár mondatával azonban bírálói szerint Lengyelországot is egyenlő mértékben felelőssé tette a népirtásért.

A vitatott mondatok a következők voltak:

A gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, valamint még számos helyen azt gondolták, nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat arról, hogy helyesen cselekedtek, azt tették, amit tenniük kellett.

A lengyel külügyi tárca képviselője vasárnap diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át a varsói amerikai nagykövetnek, amelyben bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól. Szijjártó Péter külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: az FBI igazgatója olyan kijelentést engedett meg magának, amely "Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet" tartalmaz.

Hétfőn Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a holokauszt idején az üldözötteket mentő lengyel, magyar és más európai hazafiak tetteinek méltatásával reagált az FBI főnökének állításaira.