1300-nál is több halott a nepáli földrengésben

2015.04.25. 09:19 Módosítva: 2015.04.27. 07:32
Nagy földrengés rázta meg Nepált szombat reggel, a legfrissebb jelentések szerint több százan haltak meg. A Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás, többen meghaltak, sok a sérült. Állítólag magyar hegymászók is vannak a hegyen.

Nagy erejű, az újabb jelentések szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált. Szemtanúk szerint fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt -  írta a BBC.

A legfrissebb jelentések szerint már 1130 fölött jár az áldozatok száma. Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. A megerősített halálesetekből 758 Nepálban, a többi Indiában, Kínában (Tibetben), Bangladesben történt. Az áldozatok száma emelkedhet. A sérültek számáról nincs adat. Közben jönnek a videók a földrengésről magáról: egy biztonsági kamera Katmanduban ezt rögzítette.

7.8 földrengés Nepálban (Katmandu)

Meghaltak a Mount Everesten is

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás, és legalább tizenhárom külföldi hegymászót ölt meg. Ang Tshering, a Nepáli Hegymászók Egyesületének elnöke megerősítette, hogy a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen átsöpört egy lavina. A világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyének meghódítására a tavaszi szezonban vállalkozó expedíciók többsége még az alaptáborban tartózkodik. Előzőleg a nepáli belügyminisztérium azt közölte, hogy 30 ember sérült meg az alaptáborban. A nepáli rendőrség úgy tudja, hogy 300 hegymászó tartózkodott az alaptáborban.

Magyarok is vannak a Mount Everesten

Az M1 úgy tudja, magyar hegymászók is vannak a Mount Everesten, ahol lavinát indított el a Nepálban helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés.

Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. A hegymászó mellett magyar turisták is vannak a földrengés sújtotta térségben. 

Az M1 beszélt egy magyarul is tudó nepáli utazási tanácsadóval, aki elmondta, hogy ő négy magyar turistáról tud, akik a térségben tartózkodnak, de ők jól vannak. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a nepáli földrengésnek. A tárca sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI megkeresésére azt közölte: sem az Újdelhiben lévő magyar nagykövetségre, sem Budapestre nem érkezett segítségkérés, vagy olyan jelzés, hogy valakinek a kint lévő rokona bajban lenne.  Hozzátette, hogy a követség öt Nepálban tartózkodó magyarról tud, de elképzelhető, hogy ennél több turista is van az országban.

Két tapasztalt hegymászó is arról számolt be, hogy pánik tört ki és súlyos károk keletkeztek az alaptáborban. A román Alex Gavan a Twitteren azt írta, hogy futva menekült ki sátrából, hogy mentse életét. Az amerikai Daniel Mazur és csapata az alaptábor feletti egyes táborban vesztegel.

"Hatalmas erejű földrengés rázta meg az Everestet. Az alaptábor súlyosan megrongálódott. Csapatunk az egyes táborban rekedt. Kérem, imádkozzanak mindenkiért" - írta Mazur a Twitteren írt üzenetében. Ammu Kannampilly, az AFP francia hírügynökség nepáli irodájának vezetője is a Mount Everesten rekedt. Az alaptáborhoz közeléből küldött üzenetében azt írta, hogy havazik, és helikopterrel nem lehet megközelíteni a helyszínt.

Közben megerősítették: a lavinában súlyos fejsérülést szenvedett a Google egyik igazgatója, Dan Fredinburg is. Fredinburg szervezett túrán készült megmászni a csúcsot, ezért volt az alaptáborban. Instagramos profiljára a testvére tette ki a rossz hírt.

 "Jelenleg azon vagyunk, hogy több információt szerezzünk, és dolgozunk, hogy eljussunk minden érintetthez" - írta ki a Twiterre Narenda Modi miniszterelnök nem sokkal az első rengés után.

Az amerikai geológiai intézet szerint kevesebb, mint 50 kilométerre Katmandutól lehetett a rengés epicentruma - számolt be a CNN. A CNN helyi riportere szerint nagyon súlyos károk keletkeztek.

Az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig érezni lehetett a föld mozgását az NDTV indiai tévé szerint. A Reuters tudósítója beszámolt arról a fővárosból, hogy mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba.

Jönnek az utórengések

A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára, emlékeztet az MTI.

A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek. 

Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport