Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Külföldi drogcsempészeket akasztanak fel Indonéziában, diplomáciai balhé lett belőle

2015.04.26. 12:21

Az indonéz főügyész hivatala értesítette vasárnap a drogcsempészet miatt halálra ítélt kilenc külföldi és egy indonéz állampolgárt, hogy napokon belül végrehajtják kivégzésüket. A hatóságok megkérdezték a tíz elítéltet – négy nigériai, két ausztrál férfit, egy Fülöp-szigeteki nőt, illetve egy brazil, egy francia és egy indonéz férfit -, mi az utolsó kívánságuk – közölte a főügyész szóvivője, írja az MTI.

A szóvivő azt mondta, a kilenc elítéltnek kimerültek a jogi lehetőségeik, míg a francia Serge Altaoui kegyelmi kérvényéről várhatóan hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság. A kivégzés előtt 72 órával kötelező értesítés alapján az ítéleteket legkorábban kedden hajthatják végre.

A kötél által végrehajtandó kivégzés nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, főként a halálos ítéletet ellenző Ausztráliában, Franciaországban és a Fülöp-szigeteken. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Joko Vidodo indonéz elnököt, hogy sürgősen rendeljen el moratóriumot a kivégzésekre.

Francois Hollande francia elnök arra figyelmeztetett, hogy diplomáciai következményei lesznek a francia férfi kivégzésének,

még gazdasági lépéseket is kilátásba helyezett. 

Tony Abbott ausztráliai kormányfő, akinek a kormánya szintén nyomást gyakorolt Indonéziára két állampolgára megmentése érdekében, szombat éjjel Párizsba érkezett, hogy megvitassa a helyzetet Francois Hollande-dal.

Andrew Chan és Myuran Sukumaran ausztrál heroincsempészek irányították azt a kilenc ausztráliaiból álló bűnbandát, amelynek a tagjait 2005 áprilisában vették őrizetbe, amikor több mint nyolc kilogramm heroint akartak az indonéziai Bali szigetéről Sydneybe csempészni. A konzulátusok illetékesei és a családtagok vasárnap érkeznek Nusakambanganra, hogy búcsút vegyek az elítéltektől.

Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Több mint 130 ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.  • Vennék
  • Hírek