Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Berlin nem kér a putyinista motorosokból

2015.04.26. 14:23 Módosítva: 2015.04.26. 15:23

Mintegy 200 orosz motoros, köztük a Putyin-párti motoros klub, az Éjszakai Farkasok egy csoportja is részt vett a második világháborúban elesett szovjet katonák tiszteletére rendezett megemlékezésen, amelyet az északkelet-lengyelországi Braniewoban tartottak – írja az MTI lengyel hírportálok tájékoztatására hivatkozva.

Braniewo mintegy 15 kilométerre fekszik az Oroszországhoz tartozó, Lengyelország és Litvánia közé beékelődő kalinyingrádi terület határától. Az ottani második világháborús temetőt a szovjet katonák legnagyobb európai nyughelyének tartják, több mint 31 ezer embert temettek el ott. 2010-től évente szerveznek ott megemlékezéseket. Az ideit kizárólag az orosz fél rendezte a lengyel hatóságok hozzájárulásával.

A külügy kérte, hogy ne jöjjenek, a határőrök beengedték őket

A szombati megemlékezésnek összesen több mint 500 orosz részvevője volt, többségük busszal érkezett. Köztük volt a kalinyingrádi terület kormányzója, Nyikolaj Cukanov, megjelent továbbá Oroszország varsói nagykövete, a gdanski orosz főkonzul, valamint orosz háborús veteránok és diákok. Részt vett rajta a kalinyingrádi lengyel főkonzul, valamint a helyi önkormányzati szervek képviselői is.

Sajtóértesülések szerint az Éjszakai Farkasok nagyméretű orosz zászlókkal vonultak. A kalinyingrádi területről a vízummentes kishatár menti forgalom keretében léptek be Lengyelország területére. A lengyel határőrség csak egyéni ellenőrzést alkalmazott az összes, az ünnepségre tartó orosz motorosnál, mindnyájukat beengedte. A határtól a lengyel rendőrség kísérte a motorosokat, az esemény békésen zajlott.

A braniewói megemlékezés a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából szervezett és a lengyel hatóságok által jóváhagyott orosz rendezvények egyike volt. Marcin Wojciechowski lengyel külügyi szóvivő is utalt erre, amikor a pénteki sajtóértekezleten az Éjszakai Farkasok tervezett jövő heti lengyelországi átvonulásának elutasításáról nyilatkozott. A lengyel külügyminisztérium pénteken diplomáciai jegyzéket adott át Oroszország varsói nagykövetségének, amelyben elutasította a csoport beutazását Lengyelországba.

A németeket is kiakasztották

Vasárnapi német lapjelentések szerint a német külügyminisztérium és a belügyminisztérium ítélte el az orosz motorosok tervét, amely szerint a szovjet Vörös Hadsereg előrenyomulásának vonalát követve 6 ezer kilométeres túrát tesznek egészen Berlinig, ahová május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem napján érkeznek meg.

A két minisztérium közös állásfoglalásában azt írta, hogy a kormány számára fontos az évforduló méltó megünneplése, ezért minden eszközzel megakadályozzák a náci Németország áldozatai és a rémuralommal szembeszálló emberek mérhetetlen szenvedésének kihasználására irányuló esetleges törekvéseket.

Amennyiben a hatóságok arra jutnak, hogy veszély fenyegetheti a közbiztonságot és a nyugalmat, minden szükséges lépést megtesznek, így készen állnak arra is, hogy "megakadályozzák külföldiek belépését Németországba", az ország területén pedig "megfelelő rendőri intézkedéseket tegyenek".

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap szerint az Éjszakai Farkasok harciasan reagáltak.

Nem félünk a fogadtatástól, amelyet Berlinben terveznek nekünk. A nagyszüleink sem féltek

- közölte a klub, utalva a Vörös Hadsereg Berlint 1945 tavaszán felszabadító katonáira. Több német lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a külügyminisztérium már vissza is vonta a klub több tagjának vízumát. A beutazási engedélyt arra hivatkozva semmisítették meg, hogy a kérelmezők hamis adatokat adtak meg.