Laura, Alida
16 °C
32 °C

Bécsben ezerrel parkosítanak

2015.04.28. 17:23

A Donaustadtban a napokban nyitotta meg kapuit a háromhektáros Cseresznyevirág Park (Kirschblütenpark), amelyet japán mintára alakítottak ki a Tokiostraße és az Attemsgasse között, számol be róla a Compress hírügynökség. 1974 óta nem épült akkora park Bécsben, mint az új főpályaudvarnál, a Hauptbahnhofnál létrejövő Helmut-Zilk-Park. A csaknem héthektáros zöldterület Bécs korábbi polgármesteréről kapta a nevét. 

Az osztrák főváros új városrészében, Seestadt Aspernben pedig egyszerre három parkot is kialakítanak, amelynek egyikében egy gyümölcsöskert is helyet kap. Mivel a gyümölcsfák fokozottabb és más jellegű gondozást igényelnek, mint a parkokba, utak szélére ültetett fák, ezeknek – a közösségi kertekhez hasonlóan – magánemberek vagy egyesületek viselik majd a gondját, és a termény is az övék lesz. Bécs célja, hogy minél több gyümölcsfa nőjön a közterületeken, és az évek múlásával „ehető” várossá váljon. A zöldterületek gondozásában is egyre inkább a „vissza a természethez” alapgondolat érvényesül: pázsit helyett a rét a divat, amelyet évente csak háromszor, négyszer kaszálnak. 

A zöldoffenzíva részeként a bécsi tartományi parlament a napokban három nagy területet is tájvédelmi körzetnek nyilvánított, így biztosítva a pihenési lehetőséget a következő generációk számára. A több mint 900 hektáros Goldbergen főleg szántók és szőlőültetvények vannak, a Rendezvousberg védetté nyilvánításával pedig egy újabb lépéssel került közelebb a teljességhez a Bécset körülölelő zöld gyűrű.