Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Elrendelték egy volt RMDSZ-képviselő letartóztatását

2015.04.29. 17:33

Elrendelte Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselője előzetes letartóztatását szerdán a román legfelső bíróság - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Magyarországon tartózkodó politikus és a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen március 9-én hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádlott távollétében hozott legfelső bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni.

Markó Attila korábban azt mondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki.

A Jobbik menedékjogot sürget

 A Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy adjon menedékjogot a Magyarországon tartózkodó Markó Attilának. Szávay István, a Jobbik alelnöke azMTI-hez eljuttatott közleményében a román jogállamiság gyalázatának tartja az előzetes letartóztatás elrendelését. Arra is kérte a kormányt, hogy adjon meg minden segítséget a román kommunizmus által államosított magyar ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán meghurcolt egykori képviselőnek.

Emellett - mint írta - elvárják a magyar külügytől, hogy diplomáciai eszközökkel gyakoroljon nyomást az egész erdélyi magyar közösség megfélemlítését célzó koncepciós eljárás megszüntetése érdekében.

A volt képviselő ártatlanságát hangoztatta abban a két kártérítési ügyben is, amellyel a Mikó-per után vádolta meg a DNA a politikus korábbi kártérítési bizottsági tagságára alapozva. Markó elmondta: nem tartja jogszerűnek a kollektív felelősségre vonást egy egész testület esetében csak azért, mert annak egyik tagja esetleg korrupciós bűncselekményt követett el.

Az első ügyben ejtették az ellene felhozott korrupcióvádat, a másodikban viszont előzetes letartóztatását rendelte most el a bíróság. 

Az már decemberben nyilvánosságra került, hogy az első korrupciógyanús kártérítésről az RMDSZ-politikus távollétében döntöttek a bizottsági tagok: Markó Attila nem vett részt azon az ülésen. Az RMDSZ politikusa azonban mindeddig hiába kérte, hogy ejtsék a vádat: ezt csak ezen a héten tette meg a DNA, amikor a második kártérítési ügyben kérte az RMDSZ-politikus letartóztatását a bíróságtól.