Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

300 ukrán van a lázadók fogságában

2015.05.02. 12:09

Az oroszbarát szakadárok 300 ukránt tartanak fogságban a Donyec-medencében - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fogolycserével megbízott központjának vezetője, Jurij Tandit. Meglepő módon azt remélik, hogy ez a szám magasabb, mert több eltűnt van, akiket szintén keresnek - írta az MTI.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik képviselője, Denisz Pusilin korábban azt mondta, hogy Kijev álláspontja miatt tudják megvalósítani a minszki megállapodásban ígért teljes fogolycserét. A szakadár politikus azt mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, hogy ők folytatják a foglyok egyoldalú elengedését, Kijev azonban Ukrajna-szerte ezer embert tart fogva.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a szakadárok péntek estig 32 alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Nehézfegyvereket vetettek be Andrijivka, Opitne, Piszki és Trjohizbenka és Sirokine településeknél, Donyeck megye fölött pedig 8 pilóta nélküli repülőgépet észleltek - közölte a kelet-ukrajnai hadművelet törzsének sajtóközpontja.

A donyecki szakadárok viszont a TASZSZ jelentése szerint azt közölték, hogy az ukrán erők az elmúlt napban harmincszor sértették meg a tűzszünetet Jaszinuvata, Sirokine, Horlivka, Szpartak, Zsabicseve, Szahanszja településnél, valamint Donyeck város több részén, így a repülőtérnél. Jaszinuvatában egy aknatámadásban két polgári személy megsebesült.

Kijevben ismeretlenek géppisztolyból rálőttek egy rendőrposztra - közölte szombaton a kijevi rendőr-főkapitányság. A támadás során senki nem sérült meg. A főváros parkos részén lévő rendőrposztnál a városi rendőrkapitányság rendőrein kívül a Kijev-1 önkéntes rendőrjárőr zászlóalj tagjai teljesítenek szolgálatot.