Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hét áldozattal járt a drogcsempészek elleni akció

2015.05.02. 08:43

Legalább hét ember meghalt pénteken Jalisco mexikói szövetségi államban, amikor a hadsereg a hosszú hétvégén akcióba lépett az egyik erőszakos drogkartell ellen - írja az MTI. A feltételezett drogcsempészek autóbuszokat és teherautókat állítottak le, eltorlaszolva a csúcsforgalom idején a szövetségi állam fővárosából, Guadalajarából és más városokból kivezető autópályákat.

Fegyveresek rálőttek egy rendőrségi helikopterre, három katonát megöltek. A helikopter kényszerleszállásra kényszerült Guadalajarától mintegy 150 kilométerre délnyugatra. Tíz katona és két szövetségi rendőr megsebesült, három katona eltűnt - áll a védelmi minisztérium közleményében. A tárca szerint a helikopter a drogcsempész kartellek elleni Jalisco kódnevű műveletben vett részt.

A szövetségi állam kormányzója, Aristóteles Sandoval sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az erőszak az egyik kartell vezetőinek őrizetbe vételét célzó katonai műveletre adott válasz volt. A kormányzó nem nevezte meg, melyik kartellről van szó, de a hatóságok véres harcot folytatnak a jeliscói Nueva Generación (új nemzedék) nevű bűnszervezettel, amelynek a fegyveresei a múlt hónapban egy rajtaütésben 15 rendőrt öltek meg.

A kormányzó megerősítette, hogy heten haltak meg pénteken, de a részletekre nem tért ki. Később egyik szóvivője Twitter üzenetében közölte, hogy a három katonán kívül egy rendőr, két feltételezett drogcsempész és egy polgári személy halt meg.

Aristóteles Sandoval elmondta, hogy 19 település körül 29 útzárlatot állítottak fel a drogcsempészek, 11 bankra és öt benzinkútra támadtak rá. A szövetségi államban jelenleg is a legmagasabb készültség van érvényben. Tizenöt embert vettek őrizetbe, és négy fegyveres összecsapás történt.