Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

1400 bajba jutott menekültet mentettek meg a Földközi-tengeren

2015.05.02. 20:28

Ezernégyszáz bajba jutott illegális bevándorlót mentett meg az olasz és a francia haditengerészet és parti őrség a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében szombaton - közölték a két ország hatóságai.

Az olasz hatóságok közlése szerint több mentőakcióban összesen mintegy 1200 illegális bevándorlót vettek fel és vittek az ország kikötőibe a parti őrség és a haditengerészet hajói a szombati nap folyamán. Az előző nap pedig további 200 embert mentettek ki Szicília partjainál, akik műanyag motorcsónakokon próbálták átszelni a Földközi-tengert.

 A francia haditengerészet egyik járőrhajója 217 menekültet mentett meg Líbia partjainál, és őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt. A Commandant Birot nevű hajó azután sietett a három kisebb bárkán hánykolódó ember segítségére, hogy riasztást kapott az Európai Unió Triton nevű földközi-tengeri mentőműveletének római koordinációs központjából. A menedékkérőket szállító bárkák mind elsüllyedtek. A kimentett menedékkérőket és az embercsempészettel gyanúsítottakat átadták az olasz hatóságoknak - közölte a francia tengeri rendészet touloni központja.

A 2011-es forradalom óta belpolitikai káoszban, az utóbbi hónapokban már gyakorlatilag polgárháborúban őrlődő Líbia az észak-afrikai embercsempészet gócpontjává vált. Az embercsempészek az államhatalom hiányát kihasználva afrikaiak és közel-keletiek ezreit indítják útnak a Földközi-tengeren hajózásra alkalmatlan, életveszélyes és túlzsúfolt lélekvesztőkön Líbiából. Tavaly mintegy 170 ezren próbáltak a Földközi-tengeren keresztül illegálisan bejutni az EU-ba, többségében szíriai és eritreai menekültek.

A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.

Franciaország most hajtott végre először mentőakciót az április 23-i megállapodás óta.