Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Apjába fojtotta a szót Marine Le Pen

2015.05.03. 15:26 Módosítva: 2015.05.03. 15:26

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (NF) elnöke vasárnap megtiltotta apjának (Jean-Marie Le Pennek), a párt alapítójának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mert szerinte apja szembemegy a mozgalom által meghatározott irányvonallal, tudósít az MTI.

A politikusnő az Europe 1 rádióadónak, az I-Tele tévének, valamint a Le Monde című napilapnak beszélt erről. Hangsúlyozta: nem szabad, hogy apja szavai elkötelezzék a pártot.

A tiszteletbeli pártelnök apát, a 86 éves alapítót hétfőn a párt végrehajtó bizottsága elé idézték, hogy választ adjon a legutóbbi kijelentéseivel kapcsolatos kérdésekre, amelyek pártelnök lánya szerint ellentétesek a mozgalom (általa meghatározott) hivatalos irányvonalával.

Apja legutóbbi megszólalásait Marine Le Pen korábban provokációknak és politikai öngyilkosságnak minősítette, majd fegyelmi eljárást indított ellene. Elemezők szerint nem várható a pártban még mindig népszerű idős politikus kizárása a Nemzeti Frontból, de elképzelhető, hogy megvonják tőle a tiszteletbeli elnöki címet.

Az apuka nem akarja véka alá rejteni a valódi programot

A Nemzeti Frontot 2011 óta vezető Marine Le Pen és apja között több mint egy hónapja tart a nyílt háborúskodás. A pártelnök úgy véli, hogy apja a gázkamrákat bagatellizáló véleményének ismételgetésével és Philippe Pétain, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjének méltatásával keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. Ezért megtiltotta a tiszteletbeli elnöknek, hogy pénteken, a hagyományos május 1-i nagygyűlésen, amelyet egyébként Jean-Marie Le Pen honosított meg, szót kapjon a színpadon.

A politikus nem is kért szót, de megjelenésével megzavarta lánya beszédét. Felment a színpadra és megállt a pulpitus előtt, ahol Marine Le Pen éppen felszólalásához készülődött. Jean-Marie Le Pen rá sem nézett a lányára - aki kényszeredett mosollyal szándékosan a jegyzeteibe bújt -, felemelte a kezét, és perceken át ünnepeltette magát a tömeggel. Aztán lement a színpadról, beült egy gépkocsiba és elhajtott a helyszínről, a lánya beszédét nem hallgatta meg.