Előd
9 °C
17 °C

Ezrek az utcákon Baltimore-ban

2015.05.03. 07:51

Ezrek vonultak az utcára szombaton az egyesült államokbeli Baltimore városában, azt ünnepelve, hogy emberöléssel vádolják meg azokat a rendőröket, akik egy előállított fekete férfi, Freddie Gray haláláért okolhatóak - írja az MTI.

Míg az elmúlt napokban súlyos zavargások színhelye volt a marylandi nagyváros, az emberek törtek, zúztak, fosztogattak, tiltakozásul a rendőri erőszak ellen, ezúttal - helyszíni jelentések szerint - örömteli volt a hangulat, a felvonulók békésen sétáltak végig az utcákon, éltetve az ügyészség döntését. "Vádat emelni, elítélni, és börtönbe küldeni a gyilkos rendőröket" - skandálta a tömeg. Mások azt harsogták, hogy "nincs béke, ha nincs igazság!". Olyan kiáltásokat is lehetett hallani, hogy "a rasszizmus betegség, amelyre forradalom a gyógyír".

A baltimore-i ünnepi hangulat oka az, hogy Marilyn Mosby államügyész pénteken bejelentette, Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek. Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután szemkontaktust teremtett a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak.

Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem rugós kést, hanem egy összecsukott zsebkést találtak nála, amelynek viselése a marylandi törvények szerint legális. Az államügyész a legsúlyosabb bűncselekménnyel, szándékos emberöléssel a rabszállító furgon vezetőjét, Caesar R. Goodsont vádolta meg, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét azonban nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen. Nem lélegzett, amikor kiemelték a járműből.

A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. Marilyn Mosby hangsúlyozta, hogy a rendőrök a vádlottól annak többszöri kérése ellenére is megtagadták az orvosi segítségnyújtás lehetőségét. A hat rendőrt pénteken őrizetbe vették.