Gyöngyi
4 °C
14 °C

Feloldották a kijárási tilalmat Baltimore-ban

2015.05.03. 17:35 Módosítva: 2015.05.03. 23:04

Már nincs érvényben a kedden bevezetett éjszakai kijárási tilalom Baltimore-ban, ahol súlyos zavargások törtek ki egy előállított fekete férfi halála miatt, írja a BBC. A polgármester azután hozta a döntést, hogy a városban nem történtek újabb zavargások.Marilyn Mosby államügyész pénteken bejelentette, Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek. Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután szemkontaktust teremtett a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves fekete fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt.


Gray temetése bolti fosztogatásba és a rendőrökkel való összecsapásba torkollt. Maryland állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki, és a Nemzeti Gárda segítségét kérte kedden. A polgármester által bevezetett kijárási tilalom este tíz órától hajnali ötig volt érvényben.

Larry Hogan, Maryland állam republikánus kormányzója üdvözölte a demokrata polgármester döntését, de hangsúlyozta, hogy eltart még egy darabig, amíg az élet a városban visszatér majd a rendes kerékvágásba. Közölte, hogy a Nemzeti Gárda egységeit hétfőtől kezdik el kivonni a városból. A rendkívüli állapotot az utolsó katona távozását követően fogják feloldani, írja az MTI.