Olga, Liliána
22 °C
35 °C

HRW: Fürtös bombákat vetettek be Jemenben

2015.05.03. 18:42

Nemzetközileg betiltott, amerikai gyártmányú kazettás (fürtös) bombákat vetett be a szaúdi vezetésű arab koalíció a jemeni síita húthi lázadók ellen, állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW legfrissebb jelentése szerint fényképek és videofelvételek is bizonyítják, hogy a Jemenben beavatkozó szövetség repülőgépei az utóbbi hetekben kazettás bombákat vetettek be a felkelők egyik fellegvárának tartott észak-jemeni Szaada tartományban, és lakott területek közelében is dobtak le belőlük.

Ez egy olyan légibomba, amely kisebb robbanótöltetek sokaságát tartalmazza, és ezeket még a levegőben egy előre meghatározott nagyságú területen szórja szét. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Sem az Egyesült Államok, sem Szaúd-Arábia vagy Jemen nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 116 állam Dublinban, írja az MTI.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita felkelők harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádit támogató erők ellen. Rijád a légi hadjárat kezdete óta tagadja, hogy kazettás bombákat vetnének be Jemenben.

Közben helyi tisztviselők azt is állították az AFP-nek, hogy korlátozott szárazföldi hadműveletet indított a szaúdi vezetésű arab koalíció a déli Áden városban. Az al-Gad című helyi lap arról számolt be, hogy a szövetséges katonák már csatlakoztak a városban zajló összecsapásokhoz.