Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Romok között dolgoztak a magyar orvosok Nepálban

000 Hkg10176716
2015.05.05. 15:25

Az április 25-i, 7,9-es erősségű nepáli földrengés halálos áldozatainak számát 7550-re becsülik, a sérültek valószínűleg legalább kétszer ennyien vannak. Az országban több mint kétszázezer épület semmisült meg, 190 ezer pedig megrongálódott a katasztrófában.

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) négy kiutazó orvosát a helyi egészségügyi személyzet segítette, költségeiket az egyesület összegyűjtött pénzéből és saját zsebből finanszírozták. Késmárky András, a DEKOM elnöke az MTI-nek azt mondta, a helyi rendelőben, saját felszerelésükkel és gyógyszereikkel dolgoztak, a maradék kötszert pedig a nepáli kormánynak adományozták. A helyi rendelő egy félig összedőlt épületben volt, a csoport tagjai éjjel-nappal nagyon nehéz körülmények között láttak el főként nőket és gyerekeket.

Sok esetben az embereket a katasztrófa okozta sokk miatt kellett kezelni, rengeteg poszt-traumatikus stressz állapotában lévő öngyilkosjelöltet is elláttak. Az emberek nagyon örültek nekik, mert a régióban az övék volt az első mentőalakulat. Kiss Csaba, a csoport egyik tagja szerint a jövőben már nem lesz szükség akut sürgősségi ellátásra, de a sérültek utógondozása továbbra sem megoldott.