Lukács
1 °C
14 °C

Lelőtték az IRA egykori parancsnokát

2015.05.05. 12:51

Megölték az egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) parancsnokát  Észak-Írországban. A kedd reggeli belfasti merényletet a nyílt utcán hajtották végre Gerard „Jock” Davison ellen, aki a helyszínen meghalt. A beszámolók szerint gyermekei is látták a gyilkosságot – írta a Belfast Telegraph.

Belement a békébe

A most is csak ötvenhez közel járó Davison a 80-as évek végére vált az Észak-Írország és Írország egyesítését célzó, szocialista és nemzeti ideológiát egyaránt követő IRA egyik vezetőjévé. Ő lett a belfasti szárny első embere, és végül bekerült az IRA legfelső vezetésébe is. Nagybátyja is a terrorista csoport tagja volt, őt 1988-ban lőtték le – nem messze onnan, ahol most Davisont ölték meg.

Az IRA 2005-ben lényegében felszámolta magát, bejelentve, hogy befejezte a fegyveres ellenállást, innentől politikai úton fog küzdeni céljaiért. Ezt támogatta Davison is, aki ezután kiállt az IRA politikai szárnyából valódi politikai párttá lett Sinn Féin mellett is.

Ezt azonban elutasította az IRA-ból 1997-ben kiszakadt Igazi IRA.

Davisont tíz évvel ezelőtt egy 33 éves férfi meggyilkolásával is vádolták, ám végül vádemelés nélkül elengedték. A kétgyermekes Robert McCartney-t egy vita során szúrták le 2005 januárjában, amikor barátja segítségére sietett. Az egyébként az IRA-t és a Sinn Féint támogató családból származó McCartney nővére 2007-ben egy könyvben írt arról, hogy a gyilkosságot Davison rendelte meg. Davison visszautasította a vádat, azt állítva, hogy sosem árulta el elvtársait.