Perverznek nevezi a nemzeti konzultációt a brüsszeli Szakszervezeti Konföderáció

2015.05.05. 19:04

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció leállítására szólítja fel a magyar kormányt kedden kiadott közleményében a munkavállalói érdekképviseletek brüsszeli ernyőszervezete, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC).

A brüsszeli szervezet rendkívüli aggodalmának ad hangot, és arra az álláspontra helyezkedik, hogy a miniszterelnök levele és a kérdőív "a migráció és a terrorizmus közvetlen összekapcsolásával perverz kísérletet tesz a migránsok kriminalizálására és a populizmus szítására".

A szakszervezeti szövetség szerint a téves feltevések csak rossz politikákhoz vezethetnek, és biztosan nem szolgálják a magyarok érdekeit. Az érdekképviseleti szervezet úgy véli, hogy az uniós migrációs politikák aláásásával a miniszterelnök nem a külföldön élő és dolgozó sok százezer magyar érdekeivel összhangban cselekszik.

"A bevezető szöveg és a kérdések megfogalmazása világosan mutatja, hogy a magyar kormány mindennel szembehelyezkedik, amit Európa jelent, és szembemegy az emberiesség alapelveivel"

- áll az ETUC kommünikéjében.

A brüsszeli szervezet szerint a terrorizmus és az unió határvidékén zajló tragédia összekapcsolása perverz módon próbál rájátszani az emberek félelmeire politikai célú manipulálásuk érdekében.

"Ez a viselkedés rendkívül aggasztó és teljesen elfogadhatatlan" - fogalmaz közleményében az ETUC.

A szakemberek szerint átlátszó kormánypropaganda

Tudománytalannak, és átlátszó kormánypropagandának nevezte a konzultációt a magyar közvéleménykutató szakma is. 

Közvélemény-kutatásnak álcázott mozgósító célú politikai kommunikációs eszköz

- fogalmaztak társadalomkutatók egy korábbi nyilatkozatukban. 

A társadalomkutatók szerint a közvélemény-kutatás módszerével való visszaélés arra is rávilágít, hogy eltűnőben vannak a magyar nyilvánosságból a valódi, közpolitikai vagy aktuálpolitikai kérdésekre, döntési alternatívákra irányuló kutatások,

amelyek fő funkciója a döntéshozók informálásán túl a társadalom önismeretének elmélyítése. Ez csak hiteles, szakmailag elismert kutatók által, a közvélemény-kutatás szakmai-etikai normáinak megfelelő módon elvégezve lehetséges - magyarázták.  • Hírek
  • Hírek