Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Lemészároltak egy keresztény szektát Angolában

2015.05.06. 18:09
Több mint ezer embert ölhettek meg az angolai hatóságok, amikor Huambo tartományban rajtaütöttek egy keresztény szektán - állították az angolai ellenzék legnagyobb pártja és helyi emberi jogi aktivisták.

Az angolai ellenzék legnagyobb pártja, a Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) és helyi aktivisták arról számoltak be szerdán, hogy az április 16-án végrehajtott razzia során legkevesebb 1080 embert mészároltak le katonák és rendőrök, azzal a céllal, hogy elpusztítsák "A világ fénye" nevű vallási csoportot, mert az szembeszegült a kormánnyal, írja az MTI.

Az angolai rendőrség ezzel szemben állítja, a razzia célja a vallási gyülekezet vezetőjének, a hatalomellenes Jose Kalupeteka elfogása volt, s mindössze tizenhárom "orvlövészt" öltek meg a hatóságok a művelet során. A szekta elleni rajtaütést azután indították el, hogy az megölt kilenc rendőrt - tették hozzá.

Jose Kalupetekáról kedden jelentek meg képek az angolai sajtóban, amiken sárga börtönoverallt visel. A vallási vezetőnek több ezer követője volt, amit az interneten fellelhető prédikációiról készült videók is bizonyítanak. A harminchat éve uralkodó Eduardo dos Santos angolai elnök, aki egyben a hatalmon lévő Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) párt vezetője is, azzal gyanúsította meg a szektát, hogy arra kényszerítik a tagjaikat: zárkózzanak el a világtól, és dacoljanak Angola törvényeivel.

Az MPLA vezette tartományi kormányzat a művelet után lezárta az érintett területet, ezért nem lehet tudni, mi történt a szekta több ezer tagjával.

Egy neve elhallgatását kérő helybeli elmondta, a razzia óta nem látta a területen élőket, pedig mielőtt a hatóságok végrehajtották a műveletet, mintegy 3000 ember gyűlt össze egy-egy vallási találkozón. Egy május 3-i, a hatóságok által felügyelt gyors sajtólátogatás során újságírók sem találták nyomát az ott élőknek, s arra, hogy pontosan mi is történhetett, kiégett járművek, golyó- és vérnyomok utalnak. 

Angelo Kapwatcha helyi aktivista közölte, a razziában több száz rendőr és katona vett részt, gépfegyverekkel, aknavetőkkel és rakétavetőkkel felszerelve. 

Raphael Marques de Morais jogi aktivista május 1-jén a The Guardian brit híroldalon azt írta: katonai források arról számoltak be neki, hogy a rajtaütés során a házakat gyújtottak fel  lakóikkal együtt. "A szektatagokat megkülönböztetés nélkül +lekaszálták+, miközben sokan az utolsó pillanatig imádkoztak". Hozzátette, forrásai arról beszéltek, hogy a környező falvakban tömegsírokat fedeztek fel. 

Az UNITA független nyomozást akar, lehetőleg az ENSZ részéről, ugyanis Huambo tartomány vezetője nem tervez vizsgálatot indítani az eltűntek ügyében.

Bírálói szerint Dos Santos kormánya irányítása alá akarja vonni a vallási gyülekezeteket a 21 millió lakosú országban, s ahelyett hogy megpróbálná a 27 évig polgárháború sújtotta afrikai országot újjáépíteni, saját hatalmának megtartására összpontosít. 

Angola, az egykori portugál gyarmat 1975-ben nyerte el függetlenségét, s ezt követően azonnal polgárháború tört ki, amelyben a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína által támogatott gerillamozgalmak vettek részt. A harcok 2002-ben értek véget az MPLA győzelmével. 

A 27 éves polgárháborúban másfél millióan haltak meg és négymillió ember vesztette el otthonát.