Szexmunka és rabszolgaság fenyegeti a földrengést túlélő gyerekeket

2015.05.08. 10:25

Emberkereskedők célpontjává válhatnak a nepáli katasztrófatúlélők számára létrehozott ideiglenes táborok lakói – derül ki a Sky News cikkéből.

Nepálból egy átlagos évben is megdöbbentően sok, körülbelül 15 ezer fiatalt rabolnak el és visznek Indiába, Dél-Ázsiába és az Öböl-térség országaiba szexmunkásnak vagy rabszolgának. Az Egyesült Államok emberkereskedelemmel foglalkozó hivatala szerint Nepál úgynevezett Tier 2-es besorolású ország, ami annyit tesz, hogy a kormányzat nem felel meg az emberkereskedelem megszüntetését célzó minimumkövetelményeknek sem. Ráadásul Nepál a Föld egyik legszegényebb országa, gazdaságának az elmúlt évek politikai zűrzavara sem tett túl jót. A reménytelen körülmények között élő, kiszolgáltatott fiatalokat pedig nem nehéz jól hangzó ígéretekkel elcsábítani. 

A földrengés után most még rosszabbá válhat a helyzet: a több mint 8400 halálos áldozattal járó katasztrófa rengeteg gyereket fosztott meg a családjától, otthonától. Gyermekjogi aktivisták szerint a táborokban kis területre zsúfolódott túlélők vonzó célpontot jelentenek az emberkereskedőknek. Komoly a veszélye annak, hogy rengeteg fiatalt, elsősorban lányokat csempésszenek ki az országból és adjanak el az ázsiai szexpiacon.

A jótékonysági szervezetek már észleltek is ilyen típusú mozgást Katmandu, Bhaktapur és Gorkha környékén, az indiai–nepáli határon fekvő Raxaulban pedig az indiai fegyveres határőrség ki is mentett négy gyereket, akiket éppen át akartak csempészni. Az eset után megerősítették a készültséget a határvárosban indiai részről, mivel a nepáli hatóságokat most teljesen leterhelik a mentőmunkálatok, és nem tudják megfelelő hatékonysággal ellenőrizni az átmenő forgalmat. 

A túlélőket az országot egy hónapon belül elérő monszun is fenyegeti. A fölrengés miatt mindenhol fellazult a talaj, ezért nagy mennyiségű eső hatására könnyen földcsuszamlások keletkezhetnek.

James McGoldrick, az ENSZ helyi vezetője szerint a nemzetközi segélyek jelen pillanatban túl lassan érkeznek az országba, a 415 millió dollárból, amit a következő három hónapra igényeltek, eddig csak 22 millió érkezett meg. McGoldrick szerint radikálisan növelni kell a hatékonyságot, hogy az embereknek fedél legyen a fejük fölött még az esős évszak beköszönte előtt – írja a Brandon Sun

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport