Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A horvátok megunták Liberlandot

2015.05.10. 13:55

A horvát rendőrség szombat este letartóztatta Vít Jedličkát, amikor megpróbált belépni Liberland területére, adta hírül a fiktív állam hivatalos Twitter-oldala.

Az „államalapító” cseh politikussal együtt őrizetbe vették tolmácsát is. Jedlička még szombaton Zágrábban, a második világháború befejezése alkalmából rendezett Európa-napon több ország képviselőjével is találkozott, és meghívta őket a jövő hét péntekre tervezett liberlandi grillpartijára. Ezt követően Eszékre utazott, hogy csónakot vásároljon – írta a Večernji list című horvát napilap.

Végül autóval jutottak el Vörösmartra, ahol a horvát rendőrség várta. Jedlička közölte: az Európai Unió területéről egy olyan területre fog belépni, ahol már nincs hatáskörük. Ezt követően Jedlička átkelt a horvát-liberandi „határon”. Fél órával később a rendőrség letartóztatta. Jedlička nem tanúsított ellenállást, noha nem volt hajlandó horvát területre lépni. A rendőrök a pélmonostori rendőrőrsre vitték.

A cseh külügy nem kommentál

„Nem kommentál külön minden estet a cseh konzulátus” – mondta a cseh sajtó kérdésére David Frous, a cseh külügyminisztérium szóvivője, aki hozzátette: általában érvényes a szokásjog, ha egy cseh állampolgár segítséget kér, akkor az adott helyzetnek megfelelően, megkaphatja. A szóvivőt megkérdezték Liberland-projektről is, de Frous azt sem kommentálta.

Horvátország az elmúlt napokban fokozta Liberland környékének ellenőrzését. Állandó a rendőri járőrözés a környéken, rendőrségi csónakokat is bevetettek, hogy így akadályozzák meg a lakatlan területre történő behatolást. A horvát hatóságok eddig több tucat próbálkozást jegyeztek fel. A horvát napilap szerint Szerbia is hasonló módon blokkolja határait.

Liberland nem Horvátország?

Az AP hírügynökség szerint a horvátok és a szerbek is tagadják a cseh férfi állítását, miszerint az érintett területet a senki földje lenne. Egy másik értelmezés szerint Horvátország a Duna egykori medre által kijelölt határt ismeri el, míg Szerbia a két ország közötti határt a Duna aktuális folyása szerint értelmezi.

liberland
Fotó: Liberland.org

A folyó medrének állandó változása során a két ország között keleteztek olyan területek, amelyeket mindkét ország igényt tart, de olyanok is, amelyekre sem Horvátországnak, sem Szerbiának nincs szüksége. Ha a horvátok elismernék Liberland államot, ezzel párhuzamosan elvesztenék a jogalapot, hogy igényt tartsanak a Duna keleti partján létrejött területekre.

Farage cimborája

Vít Jedlička, a cseh Szabad polgárok pártjának tagja, még április közepén kiáltotta ki Szerbia és Horvátország között található senki földjén Liberland mikroállamot. A cseh férfi szerint a mintegy hét négyzetkilométeres területre sem Horvátország sem Szerbia korábban nem tartott igényt. Jedlička terveiről a prágai közgazdaságtudományi egyetemen beszélt, amelyről bővebben itt olvashat.

Vít Jedlička 2012-ben, a cseh szélsőjobboldal ismert arcaival együtt, Nigel Farage, az euroszkeptikus, szélsőjobboldali Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja prágai előadásán mutatkozott. 2014-ben a Szabad Polgárok pártja elnöke, Farage frakciójában ült az Európai Parlamentben.