Macedónia gyászol, hat rendőr halt meg a kumanovói akcióban

2015.05.10. 14:52

Vasárnap reggel még szórványos lövöldözést lehetett hallani az észak-macedóniai Kumanovóban, ahol előző nap súlyos összecsapások voltak rendőrök és valószínűleg albán fegyveresek között, írja az MTI.

A hadsereg és a rendőrség blokád alá vette a Divo nevű városrészt, ahol a Tanjug hírügynökség szerint megint lőttek. Lezárták az oda vezető utakat, így a tudósítók sem tudják pontosan, mi történik. Kumanovo többi részében viszonylagos nyugalom van, az élet folyik a megszokott kerékvágásban.

A szombati harcokban öt rendőr meghalt, harmincan megsérültek. Vasárnapra virradóra még egy rendőr belehalt a sérüléseibe. Gordana Jankulovszka belügyminiszter „terroristáknak” nevezte a támadókat, Macedóniában kétnapos gyászt hirdettek a történtek miatt.

A hatóságok szűkszavúan tájékoztatnak. A macedón belügyminisztérium csak annyit közölt a szombati akcióról, hogy korábban szerzett értesülések alapján műveletet indítottak egy 50-70 fős fegyveres csoport ellen, amelyik állami intézményeket akart megtámadni. 

A vegyes lakosságú városban már régebben is több összecsapás volt albán fegyveresek és a macedón katonaság között, ezeknek néhány évre az albánok és Szkopje közötti 2001-es békemegállapodás vetett véget.

Két hete a macedón kormány azt állította, hogy a magukat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el rövid időre egy határállomást az ország albán többségű északi részén. Ezt Koszovón és Albánián kívül a macedóniai ellenzék is kétségbe vonta, ők inkább azt gyanították, hogy a miniszterelnök, Nikola Grujevszki kitalációjáról lehet szó, amivel el akarja terelni a figyelmet a súlyos belpolitikai válságról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport